50.000 sivile fanget i blodig slag om Fallujah

Irakiske styrker har rykket inn i IS-bastionen Fallujahs gater. Flyktninghjelpen advarer om at 50.000 sivile er innesperret i byen, og er bekymret for skjebnen til sivilbefolkningen.

Slaget om Fallujah

RYKKET INN: Irakiske styrker har rykket inn i IS-bastionen Fallujahs gater. Dette bildet ble tatt i nærheten av byen mandag.

Foto: Khalid Mohammed / Ap/NTB Scanpix

Flyktninghjelpen advarer

I IRAK: Norske Becky Bakr Abdulla jobber for Flyktninghjelpen i Nord-Irak.

Foto: Fityan Abdulaziz / Flyktninghjelpen

Norske Becky Bakr Abdulla, mediekoordinator i Flyktninghjelpen, har besøkt en flyktningleir utenfor Fallujah mandag. Hun sier på telefon at de er ekstremt bekymret for sivilbefolkningen som er fanget i slaget om Fallujah.

– Det er om lag 50.000 sivile igjen inne i byen. Nå må alle stridende parter gi sivilbefolkningen adgang til å komme seg ut, sier Abdulla til NRK.

Det irakiske forsvaret meldte tidligere i dag at de har kommet seg inn i Fallujah. Byen som kontrolleres av IS, som har hindret folk i å flykte, ble angrepet fra tre kanter i morgentimene.

531 familier i flyktningleir, tre mil unna Fallujah

FLYKTNINGLEIR: Fra områdene rundt Fallujah har 531 familier den siste uka klart å rømme til flyktningleirer i Amiryiat Al Fallujah.

Foto: JEAN MARC MOJON / Afp

– Ble ikke gjenkjent av sønnen etter skadene

– Jeg traff en kvinne i dag. Hun brast i gråt, og sa at ingen kan forstå hva slags helvete de har vært gjennom. Hennes sønn kjente henne ikke igjen på grunn av skadene etter en bombeeksplosjon. Området hun kom fra var i utkanten av Fallujah, sier Abdulla.

Abdulla forteller at mange av menneskene hun møter i området, er tydelig traumatiserte og sier de er livredde for familier og naboer som er igjen.

– De sivile er også takknemlige for at de kom seg ut, og kan nesten ikke tro at de klarte det. Byen har vært under beleiring i seks måneder, og ingen humanitær hjelp har kommet inn siden september i fjor, sier hun.

Skyter artilleri mot IS-krigere i

SKYTER MOT IS-KRIGERE: Sjiamuslimske krigere og irakiske styrker skyter artilleri mot IS-krigere i nærheten av Fallujah søndag.

Foto: ALAA AL-MARJANI / Reuters/NTB Scanpix

Kampene har rast i en uke

I månedsvis har det kommet rapporter om grufulle forhold for befolkningen. Fra områdene rundt byen har 531 familier den siste uka klart å rømme til flyktningleirer i Amiryiat Al Fallujah, som ligger rundt tre mil unna.

En rekke landsbyer er gjenerobret. Offensiven mot Falluja ble lansert for en drøy uke siden, og siden har harde kamper rast i utkanten av byen, som ligger bare seks mil vest for Bagdad, skriver NTB.

– Irakiske styrker rykket inn med luftstøtte fra den internasjonale koalisjonen, det irakiske flyvåpenet og støtte fra artilleri og stridsvogner, sier generalløytnant Abdelwahab al-Saadi, kommandanten som leder operasjonen, til AFP.

Kamper i nærheten av Fallujah

NÆR FALLUJAH: Sjiamuslimske militssoldater tar en selfie idet de skyter artilleri mot IS-krigere i nærheten av Fallujah. Bildet ble tatt søndag.

Foto: ALAA AL-MARJANI / Reuters/ntb sCANPIX

– En glemt krise

Abdulla sier videre at de nå setter opp en ny leir og et nytt telt i området. Men frykter at de ikke har nok rent vann – dersom det kommer et stort innrykk av flyktninger.

– Det som skjer i Fallujah nå, kommer på toppen av en veldig stor krise i Irak. Det er allerede 3,4 millioner mennesker på flukt i landet. Vi som jobber her, føler at det er en glemt krise, sier hun.

Anslagsvis 500 til 1000 IS-krigere er i Fallujah, som for over to år siden ble den første byen i Irak som falt til ekstremistene.

SISTE NYTT

Siste nytt