Hopp til innhold

Dayana (32) må synge på bussen for å skaffe mat til barna

BOGOTÁ, COLOMBIA (NRK): Mer enn 4,5 millioner mennesker har flyktet fra det kriserammede Venezuela. I løpet av året kan det stige til 6 millioner.

Dayana Herrera lever i konstant frykt for å bli pågrepet og sendt tilbake til Venezuela.

Dayana Herrera står i en fullstappet buss i Colombias hovedstad Bogotá og synger. Hun er flyktning fra Venezuela, og selv om jobben er vanskelig har hun ikke noe valg.

– Man må glemme frykten. Jeg har tre barn som skal ha mat, og da er valget enkelt: Enten går jeg inn på bussen og synger – eller så dør barna mine, sier hun.

32-åringen er én av drøyt halvannen million migranter og flyktninger som er kommet til Colombia fra nabolandet.

Et land i oppløsning

De flykter fra et Venezuela der økonomien har brutt sammen, og mangelen på mat og medisiner har vært akutt de siste årene. For halvannet år siden tok Dayana den tunge avgjørelsen å forlate hjemlandet.

Dayana Herrera, flyktning fra Venezuela

– Da ungene mine ble underernærte bestemte jeg meg for å flykte fra Venezuela, sier den 32-årige Dayana Herrera.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Det ble stadig vanskeligere å skaffe mat til ungene mine. Det gikk også utover skolegangen, for jeg ville ikke sende dem på skolen uten mat. Men jeg visste hvor hardt det ville bli å flykte, så jeg ventet i det lengste, sier hun.

– Det avgjørende var at barna begynte å bli underernærte. Da hadde vi ikke lenger noe valg. Jeg reiste først alene, og da jeg hadde tjent noen penger kom barna etter.

Kreftsyk far

En annen viktig grunn til å reise var at Dayanas far lider av kreft. I Venezuela var det umulig å få tak i de medisinene han trengte, sier hun:

– Jeg ville at han skulle leve, og uten medisiner var han i realiteten dødsdømt. Her i Colombia fikk jeg kjøpt det han trengte og fikk sendt det til Venezuela. Og for noen måneder siden kom han hit til Bogotá og får nå medisinsk behandling.

Men alle utgiftene gjør det umulig for Dayana å skaffe nok penger, selv om hun synger på bussen opptil 10 timer hver dag. Dessuten er hun uten arbeidstillatelse, og lever med en stadig frykt for å bli pågrepet.

Men en dag fikk hun et tips fra en venn om hvor hun kunne søke hjelp.

7leat02ChHM

Fortvilelse og håp preger menneskene som flykter fra regimet i Venezuela.

Foto: SCHNEYDER MENDOZA / SCHNEYDER MENDOZA

Norsk hjelpeorganisasjon

Hjelpeorganisasjonen Caritas Norge åpnet kontor i Bogotá ved nyttår, og kontoret ledes av en av Norges fremste kjennere av Colombia, Martha Skretteberg.

Hun tar imot Dayana og barna, og sier hun vil hjelpe til med å skaffe en midlertidig oppholdstillatelse – i tillegg til andre tiltak.

– Flyktningkrisa er en av våre største utfordringer her i Colombia, sier Skretteberg, som er født og oppvokst i landet.

– De aller fleste av de 1,6 millioner flyktningene som er kommet fra Venezuela lever under veldig vanskelige forhold. De har få rettigheter og få muligheter til å få jobb, og de mangler mat, helsetjenester og medisiner, sier hun.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

Martha Skretteberg, leder for Caritas Norge

Martha Skretteberg er generalsekretær i Caritas Norge, og ledet opprettelsen av organisasjonens kontor i Colombia ved nyttår.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Den store drømmen

Med hjelpen fra Caritas ser Dayana litt lysere på sin vanskelige hverdag. Men når jeg spør henne hvordan hun ser på fremtiden, kommer tårene:

– Den store drømmen er å få tilbake det livet jeg hadde tidligere, før alt ble et mareritt. Jeg vil tilbake til hjemlandet og være med på å bygge det opp på nytt, sier hun gråtkvalt, men bestemt.

Inntil videre må hun fortsatte synge på bussen i Colombias hovedstad, som en del av den største flyktningkrisa i Latin-Amerikas historie.

SISTE NYTT

Siste nytt