48 luftangrep på fire timer

Syria fikk ingen fredelig feiring av den muslimske høytiden id al-adha i helgen, og i dag fortsatte Assad-regimet med de mest omfattende luftangrepene så langt i konflikten.

Syria bilbombe

Syriske jagerfly gjennomførte 48 angrep på fire timer mandag morgen. Kort tid etter ble en bilbombe detonert i bydelen Jaramana i Damaskus.

Foto: HOPD / Ap

– Jeg er forferdelig lei meg for at denne appellen ikke ble hørt i den grad vi hadde håpet. Men dette vil ikke ta motet fra oss. Syria er svært viktig, og det syriske folk fortjener vår støtte og interesse.

Det sa Lakhdar Brahimi, FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, under et besøk i Moskva i dag. Han gir ikke opp håpet om å megle frem en fredsavtale mellom partene, og besøkte i dag Russland for å diskutere situasjonen med utenriksminister Sergej Lavrov.

RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-UN-BRAHIMI

FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, møtte i dag Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Fra vondt til verre

– Krisen i Syria har gått fra vondt til verre, og situasjonen er svært farlig, påpeker Lakhdar Brahimi.

Forsøket på å etablere en fire dager lang våpenhvile under feringen av den muslimske høytiden id al-adha brøt sammen allerede få timer etter at den trådte i kraft. I følge syriske aktivistgrupper ble 200 personer drept bare på fredag.

Nå besøker FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria de to landene som tre ganger har lagt ned veto i Sikkerhetsrådet mot resolusjoner med fordømmelser av voldsbruken i Syria; Russland og Kina. Hvem Brahimi skal møte når han ankommer Kina på tirsdag er ikke kjent, ei heller detaljene for samtalene.

Tunge luftangrep

I dag fortsatte syriske jagerfly å bombe forstadsområder rundt hovedstaden Damaskus hvor opprørerne står sterkt. Etter fire timer var 48 luftangrep gjennomført.

– Dette er de tyngste luftangrepene vi ser siden de begynte med luftangrep i sommer, sier Rami Abdel Rahman ved Syrian Observatory for Human Rights til nyhetsbyrået AFP.

Kort tid etter ble en bilbombe detonert i bydelen Jaramana, der det hovedsaklig bor drusere og kristne innbyggere. Ti personer ble drept i angrepet, melder statlig syrisk fjernsyn.

Syria bilbombe Jaramana

Ti mennesker skal ha mistet livet da en bilbombe ble detonert i Jaramana i Damaskus i dag.

Foto: SANA / Reuters

Kinesiske separatister

NTB siterer i ettermiddag en kinesisk avis som skriver at militante islamistiske separatister fra den urolige Xinjiang-provinsen er på plass i Syria. De skal kjempe mot det syriske regimet sammen med al-Qaida-tilknyttede opprørsgrupper.

Ifølge opplysninger fra en anonym tjenestemann i den kinesiske antiterrormyndigheten skal det ha ankommet separatister fra Kina siden mai. I Syria skal de ha deltatt side om side med islamistiske opprørsgrupper i kampene mot styrkene til president Bashar al-Assad. De skal også ha deltatt i bortføringer i Syria, og med narkotika- og våpenhandel.

Lakhdar Brahimi understreket i dag at FN ikke har noen planer om å sende nye fredsbevarende styrker til det borgerkrigsherjede landet.

SISTE NYTT

Siste nytt