NRK Meny
Normal

48-åring tiltalt for bombetrussel på fly

En 48 år gammel mann fra Aserbajdsjan er tiltalt for å ha fremsatt en bombetrussel om bord på et fly på vei fra København til Oslo Lufthavn 25. april i år.

Bombetrussel mot Norwegianfly

Et Norwegian-fly på trygg grunn utenfor Göteborg etter at det nødlandet på grunn av en bombetrussel.

Foto: Magnus Källeström / NTB scanpix

Mannen sa det var en bombe om bord i flyet. Trusselen ble tatt på alvor, og flyet ble tvunget til å nødlande på Landvetter flyplass utenfor Göteborg.

Svensk politi har opplyst at mannen sammen med sin kone kapret et russisk innenriksfly på vei til St. Petersburg i 1993. Bevæpnet med to usikrede håndgranater tvang de flyet til å lande på Arlanda flyplass utenfor Stockholm.

– Han sier han ønsker å få oppmerksomhet. Noen ganger sier han at han ønsker å ende opp i et svensk fengsel. Så sier han at han ønsker oppreisning fordi han ble utvist fra Sverige i 1993, da han hadde kapret et annet fly, sier aktor Stina Lundqvist til Expressen ifølge NTB.

Mannen og hans kone ble i 1993 utlevert til Russland. Der ble han dømt til tolv års fengsel, mens hans kone fikk seks års prøvetid. Motivet var da at mannen ønsket å unnslippe tvungen rekruttering til krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia.

Ønsker å sjekke passasjerlister

Etter bombetrusselen mot Norwegianflyet 25. april sa sikkerhetssjefen i Norwegian, Bjørn Tvete-Berger, til nrk.no at de ønsker regler som gir dem muligheten til å sjekke passasjerlistene før et fly tar av.

I USA og noen få europeiske land «vaskes» alle passasjerlister og navn som kan utgjøre en risiko av myndighetene.

I dag stoppes denne muligheten av EU-regelverket, av hensyn til personvernet.


Rettssaken i Göteborg blir avholdt 26. og 27. juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt