475.000 sosialdemokrater avgjør skjebnen til Tysklands nye regjering

BERLIN (NRK.no): Tyskland får etter planen en ny regjering i neste måned. Men det er slett ikke sikkert at regjeringen noen gang vil tiltre. Avtalen skal nemlig til uravstemning blant SPDs 475.000 medlemmer, og utfallet er uvisst.

Angela Merkel, Sigmar Gabriel og Horst Seehofer

Angela Merkel, Sigmar Gabriel (t.v.) og Horst Seehofer under dagens pressekonferanse hvor den nye regjeringen ble presentert.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

– Solide finanser, trygg velstand og sosial sikkerhet. Det har vært de tre målene vi har prøvd å nå under disse forhandlingene, og jeg mener vi er blitt enige om gode løsninger, sier forbundskansler Angela Merkel.

Hun sitter i grønn drakt foran et hav av journalister i Bundespressekonferenz, stedet der den tyske regjeringen ofte presenterer viktige nyheter for verdenspressen.

Den store anledningen i dag er at Kristeligdemokratene og Sosialdemokratene i Tyskland endelig er blitt enige om en koalisjonsavtale.

På Merkels høyre side sitter Sigmar Gabriel, Sosialdemokratenes leder, på venstre side Horst Seehofer fra CSU, Merkels søsterparti i Bayern.

Skal få det bedre

Det er en god tone mellom de tre partilederne på podiet. Og selv om det har vært tøffe tak under den to måneder lange forhandlingsprosessen, så er stemningen gemyttlig, med en god porsjon fleip og humor.

– Jeg er fornøyd med å kunne si at jeg har holdt et viktig løfte til mine velgere, løftet om at det ikke blir skatteøkninger de neste fire årene, sier Angela Merkel.

– Dette er viktig for å sikre velstand og arbeidsplasser.

– Det viktigste for meg under disse forhandlingene har vært å få til en avtale som betyr at menneskene her i Tyskland skal ha det bedre om fire år enn i dag, legger forbundskansleren til.

Ingen «gjeldsunion»

Et viktig punkt på pressekonferanse var Europa og krisepolitikken i EU.

For Angela Merkel mener det er en klar sammenheng mellom den politikken Tyskland bør føre, og den som gir de beste resultatene for hele eurosonen.

– Solide finanser er grunnlaget for å løse Europas problemer. Vi kan ikke skape en gjeldsunion, der land som ikke holder budsjettene skyver regningen over på dem som gjør det, understreker Merkel.

– Dette vil fortsatt være grunnleggende for vår europolitikk, men en samlingsregjering med SPD vil også være opptatt av å skape vekst og arbeidsplasser i de europeiske kriselandene, sier Angela Merkel.

Vil myke opp bildet

Sosialdemokratene formann Sigmar Gabriel understreker når han får ordet at hans parti er svært opptatt av å finne løsninger som kan bedre den sosiale situasjonen i det sørlige Europa, og at dette har høyeste prioritet for SPD.

Tyskland har fått kritikk for å kreve for stramme tøyler, og mange mener at sparepolitikken skaper krise og fattigdom for vanlige folk.

Dette vil altså Sosialdemokratene forsøke å gjøre noe med, men hvordan Merkel og Gabriels ulike syn skal forenes i praktisk politikk, sa de to mindre om.

Energirevolusjon

En annen svært viktig sak for den nye regjeringen er den såkalte energirevolusjonen i Tyskland.

– Dette store energiprosjektet innebærer enorme muligheter når det gjelder vekst og arbeidsplasser, men denne overgangen til fornybar energi er noe som har vakt interesse i hele verden, hevder Gabriel.

– Det betyr enormt mye for klimaet og miljøet, og det er derfor av største betydning at vi lykkes. Vi er blitt enige om at innen 2030 skal Tyskland få 55–60 prosent av sin energi fra fornybare kilder, sier Gabriel.

SPD avgjør

Men selv om det nå er enighet mellom Kristeligdemokrater og Sosialdemokrater om en koalisjonsavtale, så gjenstår et viktig hinder.

Avtalen skal nemlig til uravstemning blant SPDs 475.000 medlemmer, og utfallet er uvisst. Avstemningen skal pågå fra 6. til 12. desember, og den 14. desember får vi vite utfallet.

Dermed sitter SPDs medlemmer med nøkkelen til den nye tyske regjeringens skjebne – og i stor grad til den videre utviklingen i Tyskland og Europa. Det er en situasjon mange eksperter har betegnet som kritikkverdig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt