NRK Meny
Normal

45.000 streikende «skremt» tilbake i jobb

Arbeiderne ved en skofabrikk som produserer for Adidas og Nike i Kina er tilbake på jobb etter nesten to uker i streik. De streikende fikk ikke kravene sine innfridd, men ble skremt tilbake på jobb av myndighetene.

Dongguan protest

STØTTER ARBEIDERNES STREIK: Demonstranter fra arbeiderorganisasjoner roper slagord i støtte for arbeiderne ved Yue Yuen Industrial Holdings Ltd på et kjøpesenter i Hong Kong 24. april. Arbeiderne streiket i nesten to uker for å få trygdeytelser som de har krav på. Protestene her oppfordret Nike og Adidas, som fabrikken produserer sko for, til å ta ansvar.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Arbeiderne i Dongguan sør i Kina produserer sko for blant annet Nike og Adidas. De gikk ut i streik 14. april med krav om trygdeytelser. I henhold til kinesisk lov skal selskapene betale dette hver måned, men mange hevder å ikke få utbetalingen.

Nå er tre fjerdeler av arbeiderne tilbake på jobb etter det streikerne selv kaller for «myndighetenes skremselspropaganda».

Samtidig mener analytikere at streiken har styrket arbeidernes forhandlingsmakt.

Skremte arbeiderne tilbake i jobb

Uenighetene brøt ut i et taiwansk selskap Yue Yuen.

Selskapet selvutnevner seg som verdens største skoprodusent. I fjor skal selskapet ha produsert mer enn 300 millioner skopar.

Dongguan sør i Kina er en av verdens største skofabrikker, og har rundt 45.000 ansatte. De fleste er kvinner.

– Politiet har arrestert flere enn 60 arbeidere for ikke å arbeide, sier en anonym arbeider.

Arbeideren sier at fabrikken nå er kontrollert av politiet.

Kommunistpartiet i Kina frykter en selvstendig arbeiderbevegelse som kan true deres stramme grep om makten. Derfor tillater de kun én arbeiderrettighetsorganisasjon, som er linket til myndighetene. Dette skriver nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kina politi

POLITIET TIL STEDE: Etter en streik på nesten to uker returnerte arbeiderne til jobb i skofabrikken Yue Yuan i Dongguan mandag. Politiet holder vakt utenfor fabrikken.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Samtidig mener analytikere at arbeiderne er styrket.

Streiken har nemlig ført til underbemanning. Dette gir arbeiderne større forhandlingsmakt, mener analytikerne.

I tillegg har streiken ført til en bølge av aktivisme blant eldre arbeidere som forbereder seg på pensjonisttilværelsen. Noen av arbeiderne forteller til Ap at streiken var ledet av arbeiderne som snart er pensjonister.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dongguan

Arbeidere protesterer ved et veikryss i nærheten av skofabrikken Yue Yuen under streiken som varte i underkant av to uker.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters

Pakker Nike-sko for 3000 kr i måneden

Den 45-årige sanitetsarbeideren Li sier seg enig i at streikerne ikke gikk frivillig tilbake i jobb.

– Streiken var ikke vellykket, vi ble tvunget tilbake i jobb, sier Li.

En 17 år gammel arbeider fortalte AFP at den månedlige lønnen var på 3000 yuan, tilsvarende omtrent 3000 kroner, for å pakke produktene fra fabrikken i containere. Nike Air Jordans er blant varene hun pakker.

17-åringen returnerte til jobb i frykt for å miste den.

Geoffrey Crothall, talsmann for Hong Kong-baserte China Labour Bulletin anslår at arbeideropprør har økt med 30 prosent det siste året. Delvis på grunn av underbemanning og arbeidernes bruk av sosiale medier for å organisere streiker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt