Minst 440 døde og flere hundre savnet i uvær på Filippinene

På Filippinene har hittil minst 440 mennesker omkommet i den tropiske stormen «Washi». Ved soloppgang søndag vil nok en øy bli rammet av uværet.

Tallet på døde etter stormen som rammet sørlige deler av Filippinene i helgen stiger. Hittil er minst 440 personer bekreftet døde, melder Røde Kors.

Barna er spesielt sårbare i den fortvilede situasjonen som har oppstått, ifølge Redd Barna.

– Det regner fremdeles veldig mye og det er vanskelig å ta seg rundt for å hente inn informasjon. Beboerne er ikke foreberedte på de store oversvømmelsene, og mange barn drukner i de store vannmengdene, forteller svenske Anna Lindenfors, som arbeider for Redd Barna på Filippinene.

– Vi sprang for livet

Nærmere 400.000 mennesker er rammet av uværet, som først traff den sørlige øya Mindanao sent fredag med vinder oppe i 90 kilometer i timen.

Etter å ha krysset Sulusjøen med en vindhastighet på 75 kilometer i timen, er det ventet at Washi når den vestfilippinske øya Palawan før soloppgang søndag.

Mange av de døde var fanget inne i husene sine da vannet plutselig steg katastrofalt i elver og innsjøer.

TV-bilder fra de rammede områdene viser døde kropper dekket av gjørme, biler som har blåst overende og hus slått til pinneved. Helikoptre og båter søker i området etter overlevende.

– Vi sprang for livet da vi hørte lyden av en kraftig fløyte etterfulgt av et stort smell, sier Michael Mabaylan, en 38 år gammel snekker til Reuters. Hans kone og fem barn har alle greidd å komme seg i sikkerhet.

Nesten 400 personer er savnet etter den kraftige stormen, som utløste springflod, oversvømmelser og jordskred i den sørlige delen av landet.

Det kraftige regnet førte strømbrudd i store områder, og flere innenriksfly ble satt på bakken.

Mange barn leter etter familiene sine etter det kaotiske uværet.

– Dødstallene vil trolig stige utover dagen, sier generalsekretæren for filippinsk Røde Kors, Gwendolyn Pang.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Uvær på Filippinene

KLIKK FOR VIDEO: Uvær på Filippinene har krevd mange menneskeliv.

Hæren til unnsetning

Hæren har mobilisert 20.000 soldater til å lete etter savnede på øya Mindanao.
Verst rammet er byene Cagayan de Oro og Iligan, som til sammen har rundt 700.000 innbyggere.

Iligan er blitt erklært katastrofeområde av myndighetene i landet.

– Jeg har aldri sett noe lignende. Dette er verre enn Ondoy, sier talsmann for Hæren Leopoldo Galon. Han referer til stormen som i 2009 oversvømte hovedstaden Manila og tok livet av hundrevis av mennesker.

General Jessie Dellosa sier at militæret har funnet 92 døde i Cagayan de Oro. Minst 75 er registrert druknet i Iligan, og fem personer døde i et jordskred i Monkayo i Compostella-provinsen.

Langsom storm og mye regn

PHILIPPINES-WEATHER-STORM PHILIPPINES-WEATHER-STORM

Soldatene har reddet flere tusen innbyggere fra stormen.

Foto: CHERRYL VERGEIRE / Afp

Over 100.000 mennesker kan ha blitt hjemløse etter uværet i helgen.

Oberst Leopoldo Galon sier at soldater som brukte lastebiler, båter og helikoptre, har klart å redde minst 2.000 innbyggere i Cagayan de Oro. I Iligan klarte de å redde 15 mennesker som ble skyllet til havs i uværet, ifølge oberstløytnant Randolph Cabangbang.

Stormen har beveget seg langsomt slik at det blir store nedbørsmengder på samme sted. Det har i gjennomsnitt kommet 1-2 centimeter regn i timen, dermed blir det omfattende oversvømmelser.

Filippinene rammes av i gjennomsnitt 20 tropiske stormer i året. Ødeleggelsene er ofte omfattende.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt