NRK Meny
Normal

44 Erdogan-kritikere pågrepet

Bare to dager etter valget pågrep tyrkisk politi tirsdag 44 tilhengere av en moderat islamsk bevegelse som er kritisk til president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

STABILITET: Det tyrkiske folk har valgt å sikre stabilitet og sikkerhet, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan etter at hans parti AKP vant tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen ved søndagens valg.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Blant dem som ble pågrepet i politirazziaer i Izmir og flere andre tyrkiske provinser, er både polititopper og høytstående embetsmenn i statsadministrasjonen, melder den tyrkiske avisen Milliyet.

Som følge av at Erdogans AK-parti seiret i valget søndag, er det varslet at regjeringen vil trappe opp innsatsen for å renske statsadministrasjonen for tilhengere av den islamske predikanten Fethullah Gülen.

Gülen, som lever i eksil i USA, er en tidligere alliert av Erdogan som etter hvert ble mer kritisk til ham og i dag oppfattes som Erdogans erkefiende.

Kort før valget tok tyrkiske myndigheter også over styringen av flere aviser og TV-stasjoner som hadde forbindelser til Gülen.

Fetullah Gülen

EKSILIMAM: Den mektige eksilimamen Fethullah Gülen stilles i januar for retten in absentia, anklaget for planer om kupp, og kan dømmes til 34 år i fengsel.

Foto: Selahattin Sevi / AFP/NTB Scanpix

– En terrorcelle i statsadministrasjonen

Erdogan beskylder Gülen for å ha stått bak da tyrkisk påtalemyndighet for to år siden anklaget folk som står Erdogan nær, for korrupsjon.

Tre sønner av statsråder som har måttet gå av, var blant flere titalls personer som ble arrestert 17. desember 2013 i forbindelse med skandalen og regjeringssjefen skiftet ut til sammen ti medlemmer i kabinettet da.

Erdogan oppfattet granskingen som et kuppforsøk, og kaller de involverte «en terrorcelle i statsadministrasjonen». Gülen stilles i januar for retten in absentia, anklaget for planer om kupp, og kan dømmes til 34 år i fengsel.

Tyrkia, valgseier til Erdogan

SPLITTENDE: Erdogan er en splittende skikkelse i Tyrkia, enten elsket eller hatet. Selv om han som president ikke stilte til søndagens parlamentsvalg, handlet valget i stor grad om ham

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Tyrkia bombet opprørsbaser

Samtidig har tyrkiske kampfly bombet kurdiske opprørsbaser sørøst i Tyrkia og i Nord-Irak.

Flyangrepene skjedde mandag. Skjulesteder og våpenlagre som tilhører den væpnede kurdiske gruppen PKK, ble rammet av angrepene, ifølge en uttalelse fra det tyrkiske militæret.

Basene som ble truffet, ligger i provinsen Hakkari sørøst i Tyrkia og i flere regioner nord i Irak.

I juli sprakk den to år lange våpenhvilen mellom PKK og tyrkiske myndigheter, noe som har ført til borgerkrigslignende tilstander i kurdiske områder sørøst i Tyrkia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt