NRK Meny
Normal

Over 40 døde etter brann og sammenstøt i Ukraina

Over 30 personer mistet livet i en brann i en fagforeningsbygning i havnebyen Odessa sør i Ukraina. I tillegg er flere døde etter kamper fredag.

Brann i Odessa

Opptøyene fortsetter i havnebyen fredag kveld. BBC melder at sammenstøtene ledet til brannen og at det er foreløpig ukjent hvordan brannen startet.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Det ble først meldt at 31 mennesker mistet livet og over 50 var såret i en påsatt brann i en bygning i Odessa fredag kveld. Lørdag melder nyhetsbyrået AP at så mange som 36 personer ble drept i brannen.

I tillegg skal flere personer ha blitt drept i sammenstøt. Ifølge innenriksdepartementet mistet totalt 42 personer liver fredag, men det spesifiseres ikke hvor mange av disse som er brannofre, og hvor mange som døde i sammenstøt.

Brannen brøt ut i det som skal være en bygning den ukrainske fagforeningen disponerer.

Flesteparten av de omkomne ble tatt av røyken, mens noen døde etter at de hoppet fra bygningens vinduer. På bilder fra stedet ser man demonstranter som kaster brannbomber mot bygget.

Demonstranter i nærheten av bygningen

De voldelige kampene mellom prorussiske aktivister og tilhengere av et enhetlig Ukraina oppsto i forkant av brannen i Odessa og fortsetter fredag kveld. På bilder fra stedet ser man demonstranter som kaster brannbomber mot bygget.

Foto: STRINGER / Reuters/NTB Scanpix

– Kriminell kilde til brannen

Opptøyene i Odessa fortsatte etter brannen fredag kveld, men sent fredag kveld var stemningen roligere i havnebyen. Ukrainske sikkerhetsstyrker voktet bygningen der brannen herjet tidligere i kveld.

Innenriksdepartementet opplyser i en uttalelse at en kriminell handling ligger bak brannen - uten å utdype dette nærmere.

Ifølge enkelte lokale medier var det trolig prorussiske militante personer i bygningen da den begynte å brenne, og at bensinbomber ble kastet mellom bygningen og en gruppe med proukrainske militanter.

Ukrainske demonstranter forsøkte å komme seg inn i bygningen og hjelpe folk ut med tau, mens politiet stod på sidelinjen, melder The Guardian.

Samtidig opplyser det ukrainske forsvarsdepartementet at minst to ukrainske soldater skal være drept nye i kamper i utkanten av den østlige byen Slavjansk, i forbindelse med at prorussiske separatister angrep kontrollpunkt.

Brann i Odessa

Noen av de omkomne ble tatt av røyken, mens andre døde da de hoppet fra bygningens vinduer.

Foto: STRINGER / Reuters/NTB Scanpix

Sammenstøtene ledet til brannen

Utenriksdepartementet i Russland ser på de tragiske hendelsene i Odessa som et tegn på Kievs «kriminelle uansvarlighet», heter det i en uttalelse fredag kveld.

Odessa har så langt unngått de store urolighetene i konflikten som stadig eskalerer i Ukraina og som i hovedsak foregår i østlige deler av landet, men fredag ettermiddag kom det til kamper også her.

Tidligere fredag ble minst tre mennesker drept og 15 såret i harde sammenstøt i Odessa. Det skjedde etter at flere hundre prorussiske opprørere angrep en gruppe på rundt 1500 mennesker som demonstrerte for nasjonal enhet i Ukraina i havnebyen.

Dagens sammenstøt var det første utbrudd av vold i det sørlige Ukraina etter flere uker med økende uro øst i landet.

BBC melder også at det var sammenstøtene som ledet til brannen, men at det er foreløpig ukjent hvordan brannen startet.

Gatekamper i Odessa

SE VIDEO: Det brøt ut gatekamper i Odessa etter at prorussiske aktivister kom til byen fredag.

Kastet bensinbomber, brustein og eksplosiver

Politiet opplyste at de prorussiske demonstranter hadde kastet bensinbomber, brustein og eksplosiver under sammenstøtene i Odessa. Ifølge en reporter fra AFP angrep demonstrantene også med batonger og hadde på seg hjelmer.

Odessa er en av de største byene i Ukraina og har over 1 million innbyggere. Byen ligger ved Svartehavet sør i landet.

For drøye to uker siden erklærte prorussiske demonstranter byen og regionen Odessa for en uavhengig folkerepublikk.

Samtidig melder Forsvarsdepartementet i Ukraina at to ukrainske soldater er drept i nye kamper i Slavjansk, ifølge nyhetsbyrået AFP. Dermed skal totalt ni være drept i dagens kamper i byen.

Sammenstøt i Odessa

Politiet opplyste tidligere fredag at de prorussiske demonstranter hadde kastet bensinbomber, brustein og eksplosiver under sammenstøtene. BBC melder at det er sammenheng mellom brannen og sammenstøtene tidligere fredag.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt