41 pilegrimer drept i Bagdad

En kvinnelig selvmordsbomber utløste sprengstoff hun hadde rundt livet midt i et følge med sjiamuslimske pilegrimer i Bagdad i dag. Hun tok 41 mennesker med seg i døden.

Pilegrimsferd fra Bagdad

Utkommanderte soldater kunne ikke stanse den kvinnelige selvmordsbomberen.

Foto: Al-Rubaye / Scanpix/AFP

Så mange som 106 ble såret i angrepet.

Tusenvis av pilegrimer

En strøm av sjiamuslimer samlet seg i gatene for å starte ferden til det hellige Kerbala, 8 mil fra Bagdad, til fots. De fleste var kommet til Bagdad fra provinsen Diyala for å delta i pilegrimsvandringen.

I et telt der pilegrimene får vann og mat, kom kvinnen inn og utløste sprengstoff hun hadde festet til kroppen.

Pilegrimsferden er en del av det sjiamuslimske religiøse ritualet "arbain". Også i fjor under arbain-høytiden angrep en kvinnelig selvmordsbomber sjia-pilegrimer. Hun drepte over 30 mennesker.

Frykt for mer vold

Myndighetene frykter at antall selvmords- og bombe-angrep vil gå opp igjen under valgkampen fram mot valget i mars. Økt sikkerhet for irakiske borgere er ventet å bli det viktigste valgløftet fra regjeringen til statsminister Nuri al-Maliki.

LES: Al Qaida-gruppe bak Bagdad-angrep

Det var også på forhånd fryktet angrep under arbain-perioden. Sunnimuslimske ekstremister antas å stå bak dagens angrep.

De ønsker å undergrave al-Malikis sjia-ledede regjering foran valget. Over 10.000 soldater og politifolk er utplassert for å sørge for sikkerheten til pilegrimene de neste ukene.

Trosser farene

Millioner av sjiamuslimer fra Irak, Iran, Bahrain og andre land har hvert år siden den USA-ledede invasjonen styrtet Saddam Husseins sunni-regime i 2003 ignorert alle trusler om angrep og deltatt i de årlige seremoniene ved sjiaenes hellige steder i Irak.

Mange av dem går hundrevis av kilometer på pilegrimsferd som en del av ritualet. Hvert år de seks siste årene har en rekke mennesker blitt drept under feiringene.

Det var ikke lov til å markere sjiamuslimske høytider under Saddam.

SISTE NYTT

Siste nytt