NRK Meny
Normal

Minst 41 drept etter eksplosjoner i Tyrkia på grensen til Syria

Minst 41 personer er drept i eksplosjoner i byen Reyhanli i Hatay-provinsen i Tyrkia nær grensen til Syria, opplyser Tyrkias innenriksminister.

Minst 13 mennesker mistet livet da to bilbomber gikk av i byen Reyhanli i Tyrkia nær grensen til Syria.

NETT-TV: To eksplosjoner har rammet byen Reyhanli i Hatay-provinsen i Tyrkia nær grensen til Syria.

Dødstallene har steget utover dagen etter at meldingen kom om to bilbomber i den tyrkiske byen Reyhanli, nær grensen til Syria. Bombene gikk av med femten minutters mellomrom.

Tredje eksplosjon timer etter de to første

I kveld melder nyhetsbyrået AFP om en tredje, mindre eksplosjon i et tett befolket område noen hundre meter fra sentrum i byen. Ifølge myndighetene var dette en ulykke, en bensintank på en bil gikk i lufta.

Den lokale journalisten Mahir Zeynalov skriver imidlertid på Twitter at den tredje eksplosjonen hendte i en kjeller hvor syriske flyktninger oppholdt seg, og at minst seks mennesker skal være skadde der.

Stigende dødstall

Tidligere i dag sa den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan at rundt 20 mennesker hadde mistet livet i eksplosjonene, men senere opplyste landets innenriksminister Muammer Guler at dødstallet hadde steget til minst 41, ifølge TV-kanalen NTV.

Eksplosjon Tyrkia

Den ene eksplosjonen skal ha skjedd i nærheten av kommunehuset og den andre ved et postkontor.

Foto: Burak Karacaoğlu/Twitter

Ifølge Guler er ytterligere rundt 100 mennesker såret i eksplosjonene. Tilstanden skal være alvorlig for 29 av dem.

Borgermester Huseyin Sanverdi i Reyhanli sier til Haberturk Television at den ene eksplosjonen skjedde i nærheten av kommunehuset, mens den andre skjedde ved et postkontor.

Reyhanli ligger i området som tidligere er blitt rammet av granater fra Syria. Byen er et viktig knutepunkt for syriske flyktninger, tusenvis av dem bor i Reyhanli.

Tror Syria kan stå bak

Det er foreløpig uklart hvem som står bak bilbombene.

Statsminister Tayyip Erdogan sier angrepene kan være knyttet til konflikten i Syria eller fredsprosessen med kurdiske opprørere.

– Vi går igjennom en spent tid. Vi har startet en ny æra, prosessen for å finne en løsning på det kurdiske spørsmålet. De som ikke kan tåle den nye æraen, kan ty til slike handlinger, sier Erdogan til nasjonalt fjernsyn.

– Et annet sensitivt spørsmål er at Hatay-provinsen ligger på grensen til Syria. Disse handlingene kan ha blitt utført for å provosere, fortsetter han.

Tyrkias visestatsminister Bulent Arinc sier til nyhetsbyrået Reuters at det kan være det syriske Assad-regimet som står bak bombene. Han understreker imidlertid at resultatene av etterforskningen må være klare før Tyrkia kan komme med en eventuell reaksjon.

– Vi vet at syriske flyktninger har blitt mål for Assad-regimets vold, sier Arinc.

Han tror ikke Reyhanli var et tilfeldig mål, og sier Tyrkia vil «gjøre hva som enn må til», dersom det viser seg at det syriske regimet plantet bombene.

De siste timene har det kommet opplysninger om at bakmennene er tyrkere som støtter det syriske regimet gjennom det som blir kalt en regimevennlig organisasjon.

Protesterer mot egen statsminister

Folk har trukket ut i grensebyens gater for å protestere, noen mot det de mener er syrere som tar med seg volden over grensa, andre for å vise motstand mot Tyrkias utenrikspolitikk. Det skriver den tyrkiske nettavisen Today's Zaman.

Flere tyrkiske nettaviser viser video av rundt hundre tyrkere som krever statsminister Erdogans avgang. De mener hans sterke kritikk av Syria er bakgrunnen for dagens bombeangrep.

Konflikten i Syria er inne i sitt tredje år, og 300.000 syrere har flyktet til Tyrkia siden krigen startet. De fleste er bosatt i grenseområdene, noe som tidvis har skapt spenninger i forholdet mellom dem og de tyrkiske innbyggerne.

Politiet arbeider nå med å holde spenningen mellom syrere og tyrkere i Reyhanli i sjakk. Sikkerheten er trappet kraftig opp, med styrker både i og rundt byen, for å kontrollere inn- og utfart.

– Bør ikke teste Tyrkias styrke

Utenriksminister Ahmet Davutoglu advarer nå mot angrep på Tyrkia.

– Ingen bør prøve å teste Tyrkias makt. Våre sikkerhethetsstyrker vil sette i verk alle nødvendige tiltak, uttaler Davutoglu, som for tiden er på besøk i Berlin.

Eksplosjoner i Tyrkia

En kvinne fortviler på stedet hvor den ene eksplosjonen skjedde.

Foto: Cem Genco / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt