400.000 uten tak over hodet

Ett år etter det store jordskjelvet i Pakistan mangler opptil 400.000 mennesker i fjellene fortsatt tak over hodet.

Mange jordsjelvofre lever under svært vanskelige forhold
Foto: B.K.BANGASH / AP

Det opplyser Kirkens Nødhjelp som frykter en ny humanitær katastrofe. Jordskjelvet krevde over 70 tusen menneskeliv.

Fortsatt har flere hundre tusen mennesker ikke fått nødvendig hjelp. Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp sier at vinteren som kommer kan bli vanskelig.

Ny katastrofe lurer

- Jeg frykter at mellom 60.000 og 70.000 familier som vi vet ikke har husly vil komme ned fra fjellene for å overleve.Dersom ikke hjelpeapparatet er klart til å ta hånd om dem, så kan det oppstå en ny katastrofe. De står da i fare for å sulte eller fryse ihjel, sier Sommerfeldt.

Flere hundre tusen mennesker lider fortsatt. Søndag er det nøyaktig ett år siden katastrofen rammet både den indiske og den pakistanske delen av Kashmir.

Bor fortsatt i telt

Nushrat holder til i en teltleir i byen Muzaffarabad i den pakistanskkontrollerte delen av Kasmir. Der har hun bodd det siste året sammen med flere hundre andre familier.

Jordskjelvet tok livet av de to døtrene hennes og Nushrat kan aldri vende tilbake til landsbyen hun kommer fra.

Den hardt rammede kvinnen vet ikke hvor lenge telttilværelsen vil vare.

Fortsatt er rundt en halv million mennesker avhengige av hjelp for å klare seg og mange føler at de allerede er glemt.

For langsomt

Generalsekretær Atle Sommerfeldt sier at gjenoppbyggingen av husene har gått alt for sakte.

- Det skyldes nok at pakistanske myndigheter ikke har fulgt opp gjenoppbyggingen så godt som de skulle. Dessuten har det internasjonale samfunnet ikke klart å håndtere problemene etter at den umiddelbare katastrofen var over, sier Sommerfeldt. 

Musharraf sterkt uenig

Pakistans president Pervez Musharraf avviser blankt den internasjonale kritikken. Han hevder at tallet på husløse ikke overstiger 35.000.

- Det er svært uheldig at noen sier noe annet, sa presidenten på en konferanse for giverland som har støttet hjelpearbeidet i Kashmir.

Musharraf understreket likevel at det fortsatt er behov for mye penger til gjenoppbyggingen og oppfordret givere i og utenfor Pakistan til bidra med nye 800 millioner dollar.

SISTE NYTT

Siste nytt