40 svenske barn hos IS i Syria og Irak

Minst 40 svenske barn under 10 år befinner seg akkurat nå i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak, melder Sveriges Radio. Også norske barn er i disse områdene.

IS-krigere i Raqqa, Syria

IS-KRIGERE I SYRIA: Krigere fra de ekstremistiske gruppene IS og al-Qaida paraderer i den syriske byen Raqqa. Bildet ble publisert av Raqqa media center i 2014.

Foto: Uncredited / Ap

– Barna ser drap som en del av hverdagen og opplever bombenedslag. Det finnes tilfeller der mødrene blir voldtatt og barna ser og hører det, sier Yassin Ekdahl.

Han er komitésekretær i Nasjonal koordinator mot voldelig ekstremisme i Sverige og anslår overfor Sverige Radio at rundt 40 svenske barn mellom 0 og 10 år er i IS-kontrollerte områder nå.

– Det er lavt regnet. Jeg kan tenke meg at det er mange, mange flere, sier Ekdahl.

Flere svenske kvinner har reist til Syria og Irak de siste årene. Noen drar med familien, andre reiser alene og gifter seg med en IS-kriger og får barn, ifølge Sveriges Radio.

Minst fire norske barn i IS-områder

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST)

POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE: Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Også norske barn befinner seg akkurat nå i IS-kontrollerte områder.

For tiden er rundt 40 norske fremmedkrigere i Syria og Irak, og blant dem er det flere unge kvinner.

NRK vet at flere av de norske kvinnene har fått barn der. Per nå er det minst fire norske barn i IS-kontrollerte områder.

– Vi går ikke åpent ut med slike tall. Det jeg kan si, er at de norske mennene som reiser ned, drar for å slåss, mens kvinnene gjerne reiser ned og gifter seg, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Bernsen sier at det ikke er vanlig at personer som PST kjenner til tar med seg barn til Syria og Irak.

Fembarnsmor: – Ble bortført til Raqqa

Rettssaken som startet i Troms i dag er derfor spesiell:

Der er en norsk-syrisk mann tiltalt for å ha bortført sin norske kone og deres fem små barn fra Nord-Norge til Syria. Barna var da mellom 0 og 8 år.

Bortført til Syria

RETTSSAK I SENJA: Bistandsadvokat Tone Norderval (t.v.) og aktor Marie Lygre i Senja tingrett, der en mann er tiltalt for frihetsberøvelse av familien.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Fembarnsmoren har fortalt til VG tidligere at hun skulle reise på ferie til Tyrkia sommeren 2014. Hun hevder de ble bortført til Raqqa i Syria, og at hun og barna satt fanget mens mannen trente med IS.

– Han ville at familien skulle leve i «paradis» i terrorkalifatet til IS, har hun sagt til VG.

Mannen erkjente ikke straffskyld for frihetsberøvelse i Senja tingrett i dag.

– Kvinner rekrutterer kvinner til IS

Lars Gule

FORSKER: Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ekstremistforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener det er interessant at det er langt flere svenske barn enn norske i Syria og Irak.

– Det kan ha sammenheng med at flere svensker reiser ned. Samtidig vet vi også at det sitter kvinner i Raqqa og driver reklame overfor andre kvinner. De prøver å rekruttere enda flere kvinner til å bli med i IS, sier Gule.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt