Hopp til innhold

Kina utfordrer Verdensbanken – 40 land vil bli med i ny bank

Kina tar sikte på å bli en mektig pengeutlåner. Over 40 land hadde søkt medlemskap i en ny Kina-ledet investeringsbank da fristen gikk ut i går. Norge er ett av dem.

Den nye infrasturkturbanken vil blant annet investere i havner

Ny kinesisk tungvekter vil utfordre Verdensbanken ved å investere i havner og annen infrastruktur i Asia.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

I det som betegnes som en diplomatisk seier for Kina, har mer en 40 land søkt medlemskap i Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Kina og andre asiatiske land i møte om ettableringen av AIIB

I oktober underskrev 21 land på en avtale om å etablere AIIB. Nå vil over 40 land være med.

Foto: POOL / Reuters

Banken vil ha hovedsete i Beijing, og utfordrer Verdensbanken IMF (Det Internasjonale Pengefondet) og Asias Utviklingsbank, alle banker hvor vesten og vestens allierte er i førersetet.

Indonesia blir med i AIIB og president Joko Widodo vil at Indonesia skal få et visepresident verv.

Indonesias president i møte med Kinas statsminister Li Keqiang om AIIB. President Joko Widodo vil at Indonesia skal få et visepresident verv i den nye banken.

Foto: POOL / Reuters

USA har valgt å holde seg utenfor AIIB, og reagerte med overraskelse og sterk kritikk da finansminister George Osborne i mars kunngjorde at Storbritannia vil søke medlemskap i AIIB.

Kort tid etter kunngjorde Tyskland, Frankrike og Italia at også de ønsker å være med i etableringen av banken.

Kinesisk valuta Ren Min Bi

Den nye Kina ledede banken kan åpne for at flere investeringer og transaksjoner gjøres i kinesisk valuta. Dette gjøre banken interessant for land med sterke finansnæringer.

Foto: Ap

Taiwan sier ja, Japan sier nei

Japan, som er en nær alliert av USA og lever i et kontinuerlig spent forhold til Kina, velger å holde seg utenfor, mens Taiwan har søkt medlemskap. Øya Taiwan har styrt seg selv siden slutten den kinesiske borgerkrigen, men Beijing betrakter Taiwan som en del av Kina.

– AIIB er en åpen og inkluderende bank, og vi ønsker en deltagelse ifra Taiwan velkommen såfremt de søker under et korrekt navn, sa talsmann for Kinas kontor for Taiwan-spørsmål, Ma Xiaoguang.

Taiwan har søkt som kinesisk Taipei, det samme navnet de bruker i den Internasjonale Olympiske Komite og Den Asiatiske Utviklingsbanken.

Norge Kina

Sverige, Danmark, Island og Finland er på listen over søkere. I går kunngjorde UD i en pressemelding at også Norge ønsker å bli medlem.

Gitt det dårlige forholdet mellom Kina og Norge etter utdelingen av Nobels fredspris til demokratiforkjemperen Liu Xiaobo i 2010, har Norges søknad vakt en del internasjonal oppmerksomhet.

30 land er allerede godkjente som kvalifiserte søkere. Den 15. april legger Kina frem den endelige listen over godkjente søkere.