Kina utfordrer Verdensbanken – 40 land vil bli med i ny bank

Kina tar sikte på å bli en mektig pengeutlåner. Over 40 land hadde søkt medlemskap i en ny Kina-ledet investeringsbank da fristen gikk ut i går. Norge er ett av dem.

Den nye infrasturkturbanken vil blant annet investere i havner

Ny kinesisk tungvekter vil utfordre Verdensbanken ved å investere i havner og annen infrastruktur i Asia.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

I det som betegnes som en diplomatisk seier for Kina, har mer en 40 land søkt medlemskap i Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Kina og andre asiatiske land i møte om ettableringen av AIIB

I oktober underskrev 21 land på en avtale om å etablere AIIB. Nå vil over 40 land være med.

Foto: POOL / Reuters

Banken vil ha hovedsete i Beijing, og utfordrer Verdensbanken IMF (Det Internasjonale Pengefondet) og Asias Utviklingsbank, alle banker hvor vesten og vestens allierte er i førersetet.

Indonesia blir med i AIIB og president Joko Widodo vil at Indonesia skal få et visepresident verv.

Indonesias president i møte med Kinas statsminister Li Keqiang om AIIB. President Joko Widodo vil at Indonesia skal få et visepresident verv i den nye banken.

Foto: POOL / Reuters

USA har valgt å holde seg utenfor AIIB, og reagerte med overraskelse og sterk kritikk da finansminister George Osborne i mars kunngjorde at Storbritannia vil søke medlemskap i AIIB.

Kort tid etter kunngjorde Tyskland, Frankrike og Italia at også de ønsker å være med i etableringen av banken.

Kinesisk valuta Ren Min Bi

Den nye Kina ledede banken kan åpne for at flere investeringer og transaksjoner gjøres i kinesisk valuta. Dette gjøre banken interessant for land med sterke finansnæringer.

Foto: Ap

Taiwan sier ja, Japan sier nei

Japan, som er en nær alliert av USA og lever i et kontinuerlig spent forhold til Kina, velger å holde seg utenfor, mens Taiwan har søkt medlemskap. Øya Taiwan har styrt seg selv siden slutten den kinesiske borgerkrigen, men Beijing betrakter Taiwan som en del av Kina.

– AIIB er en åpen og inkluderende bank, og vi ønsker en deltagelse ifra Taiwan velkommen såfremt de søker under et korrekt navn, sa talsmann for Kinas kontor for Taiwan-spørsmål, Ma Xiaoguang.

Taiwan har søkt som kinesisk Taipei, det samme navnet de bruker i den Internasjonale Olympiske Komite og Den Asiatiske Utviklingsbanken.

Norge Kina

Sverige, Danmark, Island og Finland er på listen over søkere. I går kunngjorde UD i en pressemelding at også Norge ønsker å bli medlem.

Gitt det dårlige forholdet mellom Kina og Norge etter utdelingen av Nobels fredspris til demokratiforkjemperen Liu Xiaobo i 2010, har Norges søknad vakt en del internasjonal oppmerksomhet.

30 land er allerede godkjente som kvalifiserte søkere. Den 15. april legger Kina frem den endelige listen over godkjente søkere.

SISTE NYTT

Siste nytt