NRK Meny
Normal

40 drept i opprør i Kinshasa

Væpnede menn angrep flyplassen og den kongolesiske statskanalen og tok flere gisler i Kinshasa i dag.

– De er bevæpnet med macheter og skytevåpen. De har tatt TV-reportere som gisler. En aksjon er i gang for å drive dem bort, fortalte polititalsmann Mwana Mputu til AFP i dag tidlig.

Noen timer senere hadde myndighetene igjen tatt kontroll over flyplassen og tv-stasjonen i Kinshasa.

40 drept

Det var i morgentimene i dag at BBC meldte om kraftig skyting ved TV-stasjonens hovedkontor.

Litt senere ble det også rapportert om skyting rundt den internasjonal flyplassen i Kongos hovedstad.

Etter noen timer kom beskjeden om at 40 mennesker mistet livet, i det som ser ut som et kuppforsøk.

– 16 ble drept på flyplassen og 8 ved tv-stasjonen, mens ytterligere 16 ble drept med hovedkvarterer til generalstaben, sa myndighetenes talsmann Lambert Mende til AFP. Han understreket også at ingen sivile skal ha mistet livet i angrepet.

Hyllet religiøsleder

Like før tv-kanalen gikk i svart dukket det opp væpna menn som kom med et klart politisk budskap om at du ønsket å fri landet fra presiden Joseph Kabila.

«Gideon Mukungubila har kommet for å befri dere fra slaveriet» het det i budskapet ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Paul Joseph Mukungubila er en kjent religiøsleder som tapte presidentvalget mot Kablia i 2006. Han har tidligere vært svært kritisk til våpenhvileavtalen som ble inngått med militsgruppen M23 tidligere denne måneden, og har anklaget Kabila for å bøye av for tutsi-press fra nabolandet Rwanda.

– Panikk i byen

Ifølge myndighetene skal de nå ha kontroll over situasjonen, men i sentrum av byen ble butikker stengt og folk rømte gatene i frykt for hva som kunne skje.

– Det er panikk i byen. Folk spør seg hva som skjer, sa en innbygger til AFP. Han la til at han hadde sett at det ble utplassert militære rundt TV-kanalen og nasjonalforsamlingen.

Skytingen skal ha startet på flyplassen i utkanten av byen. Sikkerhetsstyrker er nå på plass og forsøker å slå tilbake angrepet.

Nordmannen Joshua French sitter fortsatt fengslet i Kinshasa, og venter på at en ny rettssak mot han skal starte den 7. januar. Der han er tiltalt for å ha tatt livet av kameraten Tjostolv Moland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt