NRK Meny
Normal

40 mistenkte bin Laden-sympatisører arrestert i Abbottabad

Pakistanske sikkerhetsstyrker har arrestert 40 personer i byen Abbottabad der Osama bin Laden ble drept natt til mandag.

Osama bin Laden.

Islamistiske nettsteder bekrefter at Osama bin Laden er død.

Foto: Wikimedia Commons

De er mistenkt for å ha forbindelser til bin Laden, ifølge nettstedet Fox News .

Pakistanske kilder kaller arrestasjonene nær bin Ladens hus for andre fase i den militære operasjonen som startet med drapet på Al Qaida-lederen.

Bygningen i Abbottabad er blitt et valfartssted for nysgjerrige pakistanere, og kanskje også for trosfeller av den drepte terrorlederen.

Bekrefter at bin Laden er død

Al Qaida sier at drapet på Osama bin Laden er en forbannelse for USA og sverger hevn etter at deres leder ble drept av amerikanske kommandosoldater.

Terrornettverket bekreftet fredag på islamistiske nettsider at Osama bin Laden er død, ifølge SITE, en organisasjon som overvåker islamistiske nettsider.

– Al Qaida offentliggjorde en kunngjøring på jihad-nettsider 6. mai 2011, der de bekrefter at deres leder, Osama bin Laden, er død, opplyser SITE.

Bekreftelsen om bin Ladens død kom etter at USAs president, Barack Obama, søndag fortalte at terroristen var drept av amerikanske spesialstyrker i byen Abbottabad i Pakistan.

Al Qaida truer USA

Terrornettverket kom også fredag med sin første offisielle trusselmelding til USA etter at Osama bin Laden ble drept natt til mandag.

– Vi i Al Qaida-organisasjonen vender oss til Allah, den allmektige, og ber om hans hjelp, støtte og fasthet for å fortsette den hellige krigens vei, en vei som våre ledere gikk, og fremst av dem sjeik Osama, heter det i et sitat, som er oversatt av SITE.

«Osama bin Ladens blod er mer verdt for oss, og for alle muslimer, enn at det ble utgytt forgjeves. Med Guds hjelp vil vi forfølge amerikanerne og deres agenter. Vi vil angripe dem både i deres eget hjemland og i utlandet», heter det i uttalelsen som fredag ettermiddag blir distrubert på radikale islamistiske nettsteder, skriver VG Nett.

I uttalelsen advares amerikanerne mot å mishandle bin ladens døde kropp. De ber om at den overleveres til hans familie. Hvis ikke truer de med hevn.

– Muslimer må utføre sin plikt

Ifølge VG Nett er også dette sitatet skrevet i uttalelsen:

– Helvetes porter vil bli åpnet for dem. Vi ber alle muslimer om å utføre sin plikt for å gjøre dette til en virkelighet.

Bin Laden liv og død hylles i terrornettverkets tre sider lange uttalelse.

Saken fortsetter under bildet

Tilhengere av det pakistanske religiøse partiet, Jamiat-e-ulema-e-Islam, demonstrerer fredag.

Tilhengere av det pakistanske religiøse partiet, Jamiat-e-ulema-e-Islam, demonstrerer fredag.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

«Det var en historisk dag i den islamske nasjonens ærerirke historie. Det som skjedde var ikke annerledes enn det som har skjedd med andre helter i den islamske nasjonens ærerike historie», heter det i meldingen.

I Abbottabad samlet nær 1.000 menn seg etter fredagsbønnen. De sperret hovedveiene, tente på bildekk og ropte slagord mot USA og fordømte aksjonen natt til mandag.

Frigir nytt bin Laden-lydopptak

Al Qaida melder også om at et nytt lydopptak av deres avdøde leder, Osama bin Laden, vil bli frigjort i løpet av kort tid. Videoen skal ha blitt tatt opp en uke før drapet.

– Før sjeiken forlot denne jord lagde han et lydopptak med gratulasjoner og gode råd til det islamske folk. Det er Guds vilje at vi skal publisere dette, meddeler den militære gruppen.

Al Qaida oppfordrer også til opprør i Pakistan

– Vi oppfordrer vårt muslimske folk i Pakistan, i hvis land sjeik Osama ble drept, om å reise seg og gjøre opprør for å vaske vekk denne skammen som er blitt heftet ved dem av en gjeng med forrædere og tyver som solgte alt til fienden, heter det videre.

Amerikanerne anklages også for å ha spredt korrupsjon i Pakistan.

Ingen bildebevis

Ettersom amerikanske myndigheter ikke har villet offentliggjøre bilder av den drepte Al Qaida-lederen, er det blant ytterliggående muslimer sådd tvil om hvorvidt bin Laden virkelig er død.

USAs president Barack Obama mener at bildene vil kunne provosere fram mer fiendtlighet mot USA.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt