40 år som revolusjonssymbol

I morgen er det 40 år siden revolusjonssymbolet Ernesto «Che» Guevara ble drept.

Alberto Kordas foto av Ernest «Che» Guevara er et ikon

Alberto Kordas foto av Ernest «Che» Guevara er et ikon på tusenvis av forskjellige produkter.

Foto: STF / AFP

Dagen vil markeres i flere land i Sør- og Mellom-Amerika.

Den største seremonien finner sted i byen Santa Clara i Cuba, og begynner i kveld. Santa Clara ligger 30 mil øst for hovedstaden Havana, og er en by der Guevara kjempet under den cubanske revolusjonen i 1958.

Det er også i Santa Clara revolusjonshelten ligger begravet.

Kanskje kommer Castro

Aleida March, Guevaras enke, vil delta i seremonien sammen med fire av Guevaras barn. Begivenhetene skal føres an av en «revolusjonsleder», en «Juventud rebelde», ifølge en cubansk avis.

Det er ukjent om Fidel Castro eller hans bror Raul vil lede minnestunden for vennen de møtte i Mexico i 1955, og som ble med i deres kamp mot den cubanske diktatoren Fulgenciao Batista.

Sigarettmerket «El Che»

Sigarettmerket «El Che».

Foto: JAIME RAZURI / AFP

I Bolivia vil president Evo Morales lede en seremoni i byen Vallegrande, der Guevaras lik ble funnet i en massegrav i 1997. Hugo Chavez, Venezuelas president, vil avholde en seremoni i byen Pico del Aguila, som Guevara besøkte for 55 år siden.

Andre begivenheter til Guevaras minne er blant annet en sesjon i senatet i Brasil den 23. oktober, samt seremonier i Guatemala og Mexico, der Guevara bodde i mange år. I Argentina bygges også et minnesmerke for å feire 80-årsdagen for Guevaras fødsel i juni 2008.

Henrettet av CIA og bolivanske soldater

Guevara var overbevist om at vold var nødvendig for å kaste det han mente var en "urettferdig sosial orden" i Sør- og Mellom-Amerika.

Etter å ha ledet en gruppe cubanske soldater som kjempet sammen med marxistene i Kongo, reiste Che til Bolivia i 1966. I Bolivia ledet han en opprørsgruppe i elleve måneder, men fikk liten støtte for sine revolusjonære ideer.

Den bolivianske hæren og to cubansk-amerikanske CIA-agenter tak ham til fange i landsbyen La Higuera, og henrettet ham den 9. oktober 1967. Han ble 39 år gammel.

Guevara ble da den personifiserte rebell. Forretningsmenn brukte et bilde tatt av fotograf Alberto Korda, som viste en mistroisk Guevarra, og trykket bildet på produkter som T-skjorter, sigaretter, brystholdere og postere.

SE BILDEGALLERI: «Che»

Alberto Diaz Gutierrez (Alberto Korda) med sitt bilde av Ernesto «Che» Guevara

Alberto Korda med sitt berømte bilde av «Che» Guevara.

Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP

- Guevara var en terrorist

Men fremdeles er det Guevara-kritikere som anser ham som en farlig og forstyrret terrorist.

- Vi blir kvalme av den store markeringen smo skjer hvert år på dagen for hans død, sier Gary Prado som kommanderte den bolivianske troppen som tok Che til fange.

- I stedet for å ære en mann som kom for å invadere landet, bør vi ære hæren som forsvarte landet, sier Prado.

- Dette er en forbrytelse mot landet verdighet.

Samordnet Guevara-jakt

Søramerikanske militærdiktaturer samarbeidet i jakten på den argentinske revolusjonshelten, viser tidligere hemmelige dokumenter.

- Tidligere ukjente dokumenter viser nå at de daværende militærdiktaturene i Sør-Amerika samarbeidet i jakten på den cubanske revolusjonslederen, sier forskeren Martin Almada fra Paraguay.

Han har kommet over brev fra Paraguays spionsjef til hans brasilianske kollega, datert i 1966, med informasjon blant annet om Che Guevaras reiserute, og hva slags dekknavn han brukte.

- Samarbeidet i jakten på Che Guevara går tilbake til tiden før den beryktede Operasjon Condor, da militærdiktaturene i Sør-Amerika samordnet sin kamp mot opposisjonelle, sier Martin Almada. Han var selv på 1990-tallet sentral i arbeidet med å avdekke Operasjon Condor.

Ernesto «Che» Guevara
Foto: Javier Galeano / AP

Et blygt ikon

- Ok, det er nok. Ikke ta flere bilder av meg, det er ikke jeg som er den viktigste personen, sa Guevara til fotografen Liborio Noval etter den cubanske revolusjonen i 1959.

Noval tok et bilde av «Che» da han lempet sekker med sukker og dyttet trillebårer i bar overkropp, men ble selv beordrer til å ta i et tak før revolusjonslederen fra Argentina tillot at det ble tatt bilder.

Både Noval og Roberto Salas forteller at de måtte ta bilder uten at Guevara visste om det. Salas tok et berømt bilde av Guevara der han røyker sigar.

Det mest ikoniske bildet av Guevara ble tatt av Alberto Korda i 1960, der «Che» deltar i en begravelse. Guevara har på seg en sort soldatberet der håret stikker flagrende ut, mens han ser mistroisk ut.

Kordas avis valgte å ikke trykke bildet av Guevara, men av Fidel Castro i den samme begravelsen. Korda hengte likevel bildet opp i leiligheten sin, der det samlet støv helt til sen italienske forleggeren Gingiacomo Feltrinelli kom inn døren i 1967.

Korda ga ham to trykk av bildet gratis. Etter Guevaras død i Bolivia trykket Feltrinelli millioner av postere med bildet.

SISTE NYTT

Siste nytt