3,3 millioner nyfødte dør hvert år

Med dagens utvikling vil det ta 155 år før afrikanske nyfødte har like stor sjanse for å overleve som nyfødte i høyinntektsland, viser en omfattende undersøkelse som ble lagt fram i dag.

Nyfødt

Mange nyfødte som dør kunne ha overlevd med enkle grep som å bli holdt varm, ren og ved å få brystmelk, viser den nye rapporten om spebarnsdødelighet. Dette barnet var heldig, og får hjelp etter å ha blitt født på en søppelplass i Haiti.

Foto: Javier Galeano / AP

Det er forskere fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og en flere humanitære organisasjoner som står bak den dystre statistikken over barnedødelighet.

Studien tar for seg de siste 20 åra, og er basert på alle de 193 medlemmslandene i Verdens helseorganisasjon.

Tallenes tale er brutal:

Årlig dør 3,3 millioner nyfødte. I fjor døde 8,1 millioner barn før fylte fem år. 41 prosent av dem døde i løpet av sine første fire leveuker. 99 prosent av de nyfødte dør i fattige land.

Kunne vært unngått

Dødsårsakene er med vestlige øyne banale årsaker, som med enkle grep kunne ha vært unngått: Komplikasjoner i forbindelse med fødsel eller sykdommer som diaré, malaria og lungebetennelse, ifølge Redd Barna.

– Vi vet at løsningen kan være så enkel som å holde en nyfødt baby varm, ren og å amme, sier Joy Lawn, som arbeidet med studien.

(Saken fortsetter under bildet)

India

Det er et skrikende behov for flere helsearbeidere i verden.

Foto: RITU RAJ KONWAR / AP

I tillegg spiller mangelen på utdannede helsearbeidere en avgjørende rolle.

– Mange land har et desperat behov for mer og bedre utdannede helsearbeidere som jordmødre. Det kan redde mange liv, sier Lawn til Reuters.

Noe positivt

Rett skal være rett. Studien inneholder tross alt noe positivt: I løpet av 20 år har antallet dødsfall blant spebarn faktisk gått ned fra 4,6 millioner til 3,3 millioner årlig.

Studien viser også at mer enn halvparten av dødsfallene skjer i India, Kina, Nigeria, Pakistan og Den demokratiske republikken Kongo. Dette kan delvis forklares ut fra en stor befolkning.

Nyfødte i Afghanistan har minst sjanse til å overleve, mens blir du født i San Marino har du trukket vinnerloddet.

Afrika henger etter

Blant 15 land med mer enn 39 spedbarnsfødsler per 1000 fødsler, var 12 av disse i Afrika.

Mye tyder på at årets sultkatastrofe på Afrikas horn ikke vil gjøre saken bedre. FN frykter at over en havl million barn vil dø i Øst-Afrika som følge av hungersnøden.

(Saken fortsetter under bildet)

Kenya

Asiah Dagane i Kenya kjemper en mors uendelige og tapre kamp for å holde sitt barn i live.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Afrika har vært regionen hvor forbedringen i antallet barnedødsfall har vært minst, kun 1 prosent reduksjon per år.

Med dette tempoet vil det ta kontinentet mer enn 150 år før afrikanske nyfødte har like stor sjanse til å overleve som barn født i Vesten.

– Studien viser svært tydelig at hvor barna blir født har en dramatisk innvirkning på deres sjanse for å overleve, sier Lawn.

– Spesielt i Afrika er det altfor mange mødre som har den hjerteskjærende opplevelsen det er å miste sitt barn, avslutter hun.

SISTE NYTT

Siste nytt