NRK Meny
Normal

Amnesty: – Norske turister bør være obs på situasjonen i Gambia

Innen midten av september skal 38 fanger straffes med døden i Gambia. Amnesty ber nå norske turister tenke seg om før de velger å reise til Afrikas «smilende kyst».

Gambia, turisme

Stadig flere nordmenn reiser til eksotiske Gambia. Amnesty ber norske turister om å vurdere andre reisemål i kjølvannet av massehenrettelsene.

Foto: Jon Hicks / © Jon Hicks/Corbis

Ni av de 47 dødsdømte i Gambia har allerede blitt skutt til døde. Presidenten i det lille vestafrikanske landet, Yahya Jammeh, gjorde det klart i august – innen midten av september skal alle fanger som er dømt for drap og landsforræderi straffes med døden.

Henrettelsene nærmer seg dermed med stormskritt for de resterende 38 dødsdømte fangene.

Jammeh

President Yahya Jammeh har som mål å henrette alle dødsdømte fanger før september er omme.

Foto: SIMON MAINA / Afp

– Presidenten har sagt at han straffer dem med døden for å få bukt med en kriminalitetsbølge, men vi ser ikke den. Det er ikke noen kriminalitetsbølge i Gambia, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til NRK.no.

Tiden renner ut

Menneskerettsgrupper har bedt Gambias president om å stanse de planlagte henrettelsene, men foreløpig uten hell. Fangene på «death row» har ikke fått en rettferdig rettergang, de har ikke oppnevnte forsvarere eller fått muligheten til å anke, ifølge Amnesty.

Flere av fangene er mistenkt for å planlegge statskupp, andre er dømt for drap. Amnesty mener dødsstraffen blir brukt som et verktøy mot den politiske opposisjonen.

– Presidenten føler seg truet og han har blant annet byttet om i regjeringen, fjernet genaraler og ministre. Han gjør mye som tyder på at han er bekymret for sin maktposisjon. Henrettelsene en tydelig beskjed til opposisjonen og andre som truer posisjonen hans, sier Egenæs.

Ber turister tenke seg om

John Peder Egenæs

- Vi jobber aktivt med å få stanset henrettelsene, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Stadig flere nordmenn har oppdaget det eksotiske ferielandet. Charter- og luksushotellene har vært der lenge, de spratt opp nesten samtidig som da svenske Ving som førstemann landet i Gambia med charterfly i 1968. Turismen er nå den raskest voksende inntektskilden i Gambia. Ifølge Ving reiser rundt 400 nordmenn til Gambia bare i vintermånedene.

Norge og flere andre land har uttalt offentlig at de fordømmer planene om massehenrettelsene. Saken har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og Egenæs sier at det også kan være virkningsfullt at potensielle turister reagerer på situasjonen i landet.

– Internasjonalt press har en påvirkning. Staten er avhengig av bistand, og turismen er den beste inntektskilden. Dersom færre reiser til Gambia, må Jammeh tenke seg om. Presidenten er ikke likegyldig til Gambias omdømme, sier Egenæs.

– Kjempesteg tilbake for Gambia

Det var 19. august, under markeringen av den muslimske festen Eid-al-Fitrt, at presidenten gjorde det kjent at dødsfangene skulle «få den straffen de fortjener».

Da de ni fangene ble henrettet 24. august, markerte det slutten på 27 år uten henrettelser i Gambia.

– Disse henrettelsene er et kjempesteg tilbake for Gambia og går imot trenden. Mange afrikanske land har avskaffet dødsstraff og store deler av Afrika opplever økende motstand av dødsstraff, sier Egenæs.

– Dødsdømt har slektninger i Norge

Ingen av de ni som fikk dødsstraff, eller familiene deres, ble informert om henrettelsene på forhånd.

Familiemedlemmene til de resterende 38 fangene har blitt nektet tilgang til fengslene etter henrettelsene i august.

Amnesty bekrefter overfor NRK.no at de har vært i kontakt med en norsk statsborger som har en onkel som sitter på dødscelle i Gambia. Vedkommende ønsker ikke snakke med media.

Gambia

Demonstranter utenfor den gambiske ambassaden i Senegal 30. august. De krever at president Jammeh stopper den planlagte massehenrettelsen og ber andre land reagere.

Foto: SEYLLOU / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt