38 mennesker drept og 166 såret i Istanbul

Bilbombe gikk av utenfor Besiktas fotballstadion etter kamp.

TURKEY-EXPLOSION/
Foto: MURAD SEZER / Reuters

Dødstallene etter de to bombeangrepene i Istanbul har steget til 38 og Tyrkia har erklært søndag nasjonal sørgedag. 166 personer er såret, ifølge tyrkiske myndigheter.

13 personer er pågrepet i sammenheng med angrepet, ifølge den tyrkiske innenriksministeren Süleyman Soylu.

Eksplosjonene skjedde ved Besiktas stadion etter en fotballkamp mellom Besiktas og Bursaspor. NTB skriver at det skal ha vært to kraftige eksplosjoner, etterfulgt av skyting.

Angrep politi

De sårede er politifolk, ifølge Soylu. Tilstanden for flere av dem skal være alvorlig, melder Reuters.

BBC skriver at det skal ha vært et angrep på opprørspolitiet i området.

– En bil fullpakket med eksplosiver antas å ha eksplodert der hvor spesialpolitiet var plassert nær utgangen Bursaspor-fansen brukte når de forlot kampen, sier Soylu til det statlige nyhetsbyrået Anadolu, ifølge NTB.

Ambulanser og brannbiler rykket ut til åstedet nær Besiktas stadion ikke langt fra Taksimplassen.

– Jeg hørte to eksplosjoner, to lyder, og nå ambulansesirener som kjører mot stedet, sier nyhetsbyrået AFPs korrespondent.

TURKEY-EXPLOSION/

ETTER FOTBALLKAMP: Eksplosjonene skjedde ved Besiktas stadion etter en fotballkamp mellom Besiktas og Bursaspor.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Publikum var ute

Den tyrkiske transportministeren Ahmet Arslan omtaler eksplosjonen som et terrorangrep i en uttalelse.

Flere videoer er publisert i sosiale medier, og viser angivelig øyeblikket bomben gikk av.

Sky News skriver at eksplosjonen var forårsaket av en bilbombe, som skal ha vært rettet mot en av opprørspolitiets busser utenfor Besiktas stadion under en time etter at fotballkampen var over.

Publikum var ute av stadion da eksplosjonen skjedde.

Den tyrkiske regjeringen var raskt ute med å pålegge kringkastingsforbud i hele landet etter eksplosjonene lørdag kveld, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt