NRK Meny
Normal

10.000 streikende på marsj

Streikene og uroen ved gull- og platinagruver i Sør-Afrika sprer seg. I dag ble det rapportert om 36.000 gruvearbeidere i streik.

10.000 streikende gruvearbeidere på marsj i Marikana

10.000 streikende gruvearbeidere på marsj i Marikana, Sør-Afrika i dag, på jakt etter streikebrytere i platina-gruvene.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

I dag marsjerte 10.000 streikende gruve­arbeidere fra gruve til gruve i Marikana, der over 40 ble drept under starten av streiken for fire uker siden.

Truer med å drepe streikebrytere

De streikende truet med å drepe alle streikebrytere. Målet var å jage ut folk som ennå jobbet.

Over 10.000 gikk i går kveld ut i streik i Gold Fields International gullgruve i vest. Ved samme selskaps gullgruver i øst har 12.000 streiket i én uke. Selskapet er verdens fjerde største gullutvinner.

Gruvearbeiderne streiker for høyere lønn, men også i protest mot den nasjonale gruvearbeiderforeningens tette bånd til regjeringspartiet ANC. Ett av kravene til Gold Fields' ledelse var at tillitsvalgte fra det nasjonale forbundet skulle fjernes.

I en annen gruve, platina-gruven Implats, truer noe over 15.000 gruvearbeidere med å streike hvis de ikke får en lønnsøking på 10 prosent. Men her har de ikke gått ut i streik.

Streikende i pengekrise

Arbeiderne i Marikana som har streiket i fire uker, begynner å få store problemer. De tilhører et nystartet, fattig forbund og får ingen streikebidrag under konflikten.

I Lonmins gruver i Marikana skulle lønnsforhandlinger for de streikende ha startet i dag. De ble utsatt, fordi den uavhengige riksmekleren ikke har lov til å mekle i en ulovlig streik før arbeiderne går tilbake på jobb.

Svært få av gruvearbeiderne hadde overholdt fristen fra riksmekleren for å vende tilbake på jobb, da den gikk ut i morges. Og de få som møtte, ble jaget bort av de marsjerende machete- og klubbe-utstyrte streikende.

De lavlønnede gruvearbeiderne krever en dobling av lønnen til rundt 9000 kroner måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt