36-åring innrømmer forsøk på hasjsmugling

Begge nordmennene som er siktet for narkotikasmugling fra Danmark til Norge, ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Ålbæk havn

Den 36 år gamle nordmannen innrømmer å ha smuglet hasj, men mener han kun kan stå for 45 kilo av de 250 kiloene.

Foto: Rene Schutze / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det avgjorde retten i Hjørring mandag kveld. Retten begrunnet varetektsfengslingen med rømningsfare og risiko for at de siktede vil påvirke etterforskningen, ifølge Nordjyllands politi.

Ifølge Ekstrabladet erkjenner 36-åringen å ha vært i besittelse av hasj, som skulle seiles fra Aalbæk med hurtigbåt til Norge, men bare 45 kilo. Politiet beslagla 250 kilo i aksjonen.

Mandag ble 36-åringen og en 27-åring fremstilt for varetektsfengsling i Hjørring i Danmark. De er begge siktet for grov narkotikasmugling.

– I en så grov sak kan de risikere opptil 12 års fengsel i hehold til dansk lov, sier sjefpolitiinspektøren i Nordjylland, Claus Hilborg til NRK.

Utelukker ikke at det kan bli flere pågripelser

27-åringen, som ble såret under pågripelsen, blir siktet uten å selv være tilstede fordi han fremdeles er innlagt på Aalborg sykehus.

– Verken vi eller hans forsvarer har så langt kunne snakke med ham, så vi vet ikke hvordan han stiller seg til siktelsen, men vi ønsker å avhøre ham så snart han blr frisk, sier Hilborg.

36-åringen har i avhør forklart seg villig til politiet, får NRK.no opplyst.

Dørene ble lukket etter at siktelsen ble lest opp av hensyn til den videre etterforskningen, og fordi politiet ikke utelukker at det kan være flere gjeringsmenn.

– Vi har tatt alle som var med på havna, men vi kan ikke utelukke at det kommer flere pågripelser når vi har etterforsket saken, sier Hilborg.

Kan bli siktet for drapsforsøk

Søndag kveld aksjonerte væpnet politi mot tre nordmenn skal ha forsøkt å smugle store mengder i Ålbæk i Danmark.

I aksjonen ble en 49 år gammel nordmann drept og en 27 år gammel nordmann såret. En tredje nordmann (36) kom uskadet fra aksjonen og ble mandag avhørt hos Nordjyllands politi. En dansk politimann ble også skadet i skyteepisoden.

Politimannen ble skutt i lysken, men overlevde.

– Vi vet ikke hvem som skjøt politimannen, men vedkommende kan bli siktet for drapsforsøk, sier Hilborg.

49-åringen som ble drept er tidligere dømt for drapstrusler i Norge i 2011.

En varslet aksjon

Ifølge sjefpolitiinspektøren ble dansk politi varslet om smugleraksjonen for flere måneder siden.

– Vi fikk en henvendelse fra norsk politi som gjaldt de angivelige smuglerne i høst, sier Hilborg til NRK.no.

Han forteller at dansk politi skulle bistå norsk politi i aksjonen, og at nordmennene skulle overleveres til norsk politi etter aksjonen.

– På grunn av skyteepisoden etterforsker vi saken herfra, men det kan være at de utleveres til norsk politi etter hvert, sier han.

Våpnene til nordmennene er beslaglagt og blir nå gjennomgått av kriminalteknisk avdeling. Politiet i Nordjylland sjekker om flere mistenkte er involvert.

Etter det NRK kjenner til skal to av de tre nordmennene være fra Arendal i Aust-Agder, men den tredje er fra Østlandet.

Avhører alle involverte og undersøker våpen

Den Uafhængigne Politiklagemyndighet etterforsker nå hva som første til at en nordmann ble skutt og drept, en nordmann skadd og en politimann skadd i aksjonen.

– Vi avhører alle som var involvert i aksjonen. Vi har beslaglagt alle våpnene og gjennomgår disse for å få avklart hvem som har skutt de to, sier Kirsten Dyrmand som leder etterforskningen til Den Uafhængigne Politiklagemyndighet.

Ifølge Dyrmand ble det skutt fra minst to tjenestepistoler, og den avdøde 49 år gamle nordmannen ble truffet fire ganger i brystet og hodet.

Dansk politi gikk til aksjon rundt klokken 21.00 søndag kveld. De hadde på forhånd blitt varslet at de antatte smuglerne var bevæpnet, og at politiet derfor måtte opptre med forsiktighet.

Gjerningsmennene skal ha forsøkt å rømme fra politiet etter aksjonen, ifølge Den Uafhængigne Politiklagemyndighet.

Under flukten oppsto det en skuddveksling mellom politiet og gjerningsmennene.

Politimannen som ble såret i skuddvekslingen var en del av Aktionsstyrken, som er blant de best trente politifolkene i Danmark. Han skal være utenfor livsfare etter å ha blitt skutt to ganger i lysken, opplyser politiet.

Ålbæk havn

I aksjonen ble en 49 år gammel nordmann drept og en 27 år gammel nordmann såret. En tredje nordmann (36) kom uskadet fra aksjonen og sitter i dag i avhør hos Nordjyllands politi. En dansk politimann ble også skadet i skyteepisoden.

Foto: EVN

SISTE NYTT

Siste nytt