Bilbombe traff buss i morgenrushet i Kabul – 35 døde

En selvmordsbombe fyrt av midt i morgenrushet i Kabul, har kostet 35 mennesker livet og skadet over 40 alvorlig. Taliban sier de står bak.

Røyk stiger opp fra et bilbombeangrep mot en buss i Kabul 24. juli 2017

UTBRENT BUSS: Røyk stiger opp fra et bilbombeangrep mot en buss i Kabul. Minst 24 mennesker skal være døde.

Foto: REUTERS TV / Reuters

En høytstående tjenestemann bekrefter dødstallet på 35 overfor Reuters.

Bilbomben gikk ifølge nyhetsbyrået AFP av idet den traff en buss som fraktet statsansatte i morgenrushet.

Nyhetsbyrået AP skriver at bomben traff en minibuss. Slike minibusser som frakter statsansatte har også tidligere vært angrepet.

– Smellet fra eksplosjonen var veldig høyt, og bakken ristet, forteller øyenvitnet Mohammed Nader, som var inne i en butikk i nabolaget.

Knust glass fra flere bygningen ligger utover gaten der angrepet skjedde.

– Sivile ofre

Talsmann Najib Danish i innenriksdepartementet som sier at det er uklart om bussen var målet, og hvem passasjerene var, ettersom bussvraket er helt ødelagt.

– Alt vi vet sikkert nå, er at ofrene var sivile, sier Danish til AP.

Eksplosjon på Zawul Institute for høyere utdanning i Kabul

Eksplosjonen skjedde nær Zawul-instituttet for høyere utdanning, sentralt i vest-Kabul

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters

Taliban hevder ifølge AFP at de står bak ugjerningen. Ved lignende angrep tidligere har Taliban og IS sagt at de sto bak.

Uklart hva målet var

Eksplosjonen skjedde like før kl. 07 lokal tid, i en del av vest-Kabul hvor det bor flere fremtredende politikere.

Politiet har sperret av et område nær hjemmet til en høytstående tjenestemann, Mohammad Mohaqiq, men det er uklart hvem eller hva som var målet for angrepet. Ifølge en talsmann for Mohaqiq skjedde eksplosjonen ved et sjekkpunkt nær huset.

– Vi antar at bilbomben var beregnet på Mohaqiqs hus, men at den ble stanset av vakter, sier familiens talsmann, Omid Maisom Mohaqiq til AFP.

Bilbombe i Kabul, politisperring

Tungt bevæpnet politi har sperret av området der angrepet skjedde.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Mohaqiq er en tidligere krigsherre som tilhører hazara-minoriteten. Mange sjiamuslimske hazaraer bor i denne bydelen. De er en etnisk minoritet i Afghanistan, som blant annet ble hardt rammet i et IS-angrep i Kabul i juli i fjor. Den gang ble over 80 hazaraer drept av to selvmordsbombere som angrep en demonstrasjon.

Voldelig spiral

Bilbomben er et ledd i en stadig mer voldelig utvikling i den afghanske hovedstaden. Første halvår i år ble minst 1662 mennesker drept av selvmordsbombere ifølge tall fra FN.

En stor del av angrepene mot sivile skjer nå i selve Kabul. Reuters skriver at hovedstanden har fått over 20 prosent av slike angrep i år.

For en måned siden hevdet IS at den sto bak et angrep på en moske i byen som krevde fire menneskeliv. En av dem var en fremstående sjiamuslimsk lærd, Ramazan Hussainzada, som også var en frontfigur i hazara-miljøet, ifølge AP.

I slutten av mai ble 150 drept da en lastebilbombe gikk av i byen. I juni ble 20 mennesker drept i et angrep mot en bank.

Dette sammenfaller i tid med USAs og Natos planer om å sende flere soldater og rådgivere til landet.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt