Hopp til innhold

340 barn har dødd i Middelhavet etter Alan

Siden september i fjor, da bildet av døde Alan på stranda gikk verden rundt, har mer enn 340 barn druknet i Middelhavet, ifølge Unicef.

Alan Kurdi på stranden i Bodrum, Tyrkia

Bildene av tre år gamle Alan Kurdi gikk verden rundt. Siden treåringens dødsfall har over 300 andre barn mistet livet på ferden over Middelhavet.

Foto: Nilufer Demir / Ap

Tallet på barn som dør mens de krysser Middelhavet er sterkt økende.

De første seks ukene av 2016 har 80.000 mennesker krysset over den østlige delen av Middelhavet, og minst 410 mennesker har mistet livet på ferden. Det er 35 ganger så mange som på samme tid i fjor.

Et søskenpar ved et transittmottak for flyktninger ved grensen mellom makedonia og Serbia, 26.1

Et søskenpar ved et transittmottak for flyktninger ved grensen mellom Makedonia og Serbia, 26. januar, 2016, etter en 5-timers togtur fra den greske grensen.

Foto: © UNICEF/UN09812/Georgiev / © UNICEF/UN09812/Georgiev

Sarah Crowe i Unicef er akkurat nå på grensen mellom Hellas og Makedonia.

– Det er veldig mange barnefamilier som er kommet hit i dag, totalt rundt 400 mennesker. Over 60 prosent er barn og kvinner, og det kommer flere utover dagen, forteller Crowe.

Flykter til pappa

Barn utgjør 36 prosent av flyktningene som kommer til Europa nå, ifølge Unicef.

På spørsmål om hvorfor det kommer så mange barn forteller hun at det er mange familier som nå kommer etter fedre som har reist i forveien.

Sarah Crow i Unicef i Idomeni, på grensen til Makedonia, 19.2.2016

Sarah Crowe (til høyre) i Unicef i Idomeni på grensen til Makedonia, hvor over 400 mennesker på flukt ankom i dag. De fleste kvinner og barn.

Foto: handout / UNICEF

En barnefamilie som kom hit i dag flyktet fra krigen i Aleppo for fire dager siden, sier de skal reise til pappaen som nå bor i Tyskland, sier hun.

Crowe forteller at barna snakker mye om hvor redde de har vært.

– De var redde både for det de har opplevd i krigen, og for båtturen som tok dem til Europa, sier hun.

Mange av barna tegner familien sin på båter og krigsbilder.

– Det er sterke historier som blir fortalt her i dag. Båtreisen er farlig, men familiene sier de kommer fra krigsområder hvor skolene er ødelagt. De reiser for å ha et liv, forteller Crowe.

Et barn venter på sin gravide mor på grensen til Makedonia, 26.1.2016.

Et barn venter på sin gravide mor på grensen mellom Makedonia og Serbia, 26.1.2016.

Foto: © UNICEF/UN09806/Georgiev / © UNICEF/UN09806/Georgiev

– Innstramningene fører til dette

– Når europeiske stater strammer inn muligheten for familiegjenforening så er det nettopp dette som skjer, – at kvinner og barn, i stedet for å vente på familiegjenforening med en trygg reise til Europa, er nødt til å legge ut på den farefulle ferden selv, sier generalsekretær i Unicef Norge, Bernt G. Apeland.

Bernt Apeland

Generalsekretær i Unicef Norge, Bernt G. Apeland mener Europa må revurdere signalene som gis om at det skal bli vanskeligere med familiegjenforening.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Kampene i Syria har blitt intensivert i den senere tid og det betyr at det også er flere som nå er på flukt, sier han.

Fredag trer en våpenhvile i kraft, og generalsekretæren mener man må håpe, men er redd det er for tidlig å tro at situasjonen skal endres raskt.

FNs generalsekretær har kalt inn til et møte i mars hvor fokus på trygg reise for flyktninger er på dagsorden. Apeland mener Norge og andre europeiske land må revurdere de signalene de nå sender om at det skal bli vanskeligere og gjenforenes.

– Derfor må det må legges press på Europeiske stater til å finne gode og trygge måter som familier kan komme seg til Europa, og få gjenforent familiene sine, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt