Hopp til innhold

31 drept i Jemen til tross for våpenhvile

Ifølge myndighetene i Jemens hovedstad Sanaa har 31 mennesker mistet livet, 8 av dem sivile i dagens kamper. Det til tross for at det offisielt fortsatt er en våpenhvile i landet.

Regjeringslojalesoldater i Jemen leter etter landminer

Regjeringslojalesoldater leter etter landminner nær en kraftstasjon.

Foto: ALI OWIDHA / Reuters

Kampene foregikk i natt og dag tidlig nær den strategisk viktige byen Taiz, sørvest i landet. Der kjempet en regjeringsvennlig sjia-milits mot Houthi-opprørene.

– Hindrer humanitærhjelp

Byen styres fortsatt av myndighetslojalestryker, men innfartsveiene skal nå være blokkert av Houthi-opprørere, som ifølge myndighetene nekter humanitær hjelp å komme inn til de sivile som begynner å mangle vesentlige varer etter måneder med beleiring.

Like før jul ble fredssamtalene mellom partene avsluttet uten at de kom til noen enighet, men de skal møtes igjen i januar og i mellomtiden er de enige om å forlegen den skjøre våpenhvilen, som skal overvåkes av en «nøytral militærkomité».

Siden mars i år er ifølge FN over 2.700 sivile drept i krigen. USA støtter fortsatt aktivt den saudiledede koalisjonens kamp mot Houthi-opprørerne med blant annet tankfly og etterretning.

Bekymring i Washington

Men tap av sivile liv og anklager om brudd på krigens folkerett skaper en økende bekymring i Washington, ifølge The New York Times.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, sa i Sikkerhetsrådet denne uken at det i hovedsak er sivile liv og bygninger som rammes av de saudiledede angrepene.

Tross USAs bekymring over Saudi-Arabias krigføring har Washington ikke signalisert planer om konkrete tiltak overfor Riyadh. I november godkjente Pentagon salget av våpen verdt drøyt 1,1 milliard kroner til Saudi-Arabia.

Washington har heller ikke signalisert planer om å trekke tilbake den direkte støtten til saudiledede operasjoner i Jemen.

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.