31 år gammel japansk kvinne døde etter å ha jobbet overtid

Japanske myndigheter konfronteres nå med dårlig arbeidskultur og flere dødsfall knyttet til overtidsarbeid.

FILE PHOTO: A company employee prepares to leave the office after working hours on the company's "no-overtime day" in Tokyo

HØYE TALL: I en japansk stortingsmelding står det av én av fem japanske arbeidere står i dødelig fare fordi de jobber for mye overtid. Bildet er en illustrasjon.

Foto: © Issei Kato / Reuters / Reuters

Japan kjemper mot store dødstall som kommer av at arbeidere blir presset til å jobbe straffbare timer over normal arbeidstid.

Nå blir landet for alvor stilt til veggs for dårlig arbeidskultur, skriver den britiske avisen The Guardian.

Nylig avdekket det japanske arbeidstilsynet hvordan 31 år gamle Miwa Sado døde av massivt overtidsarbeid, såkalt karoshi på japansk.

Sado, som jobbet som journalist for landets rikskringkasting NHK, logget 159 timer overtid på én måned. I tillegg tok hun ut kun to fridager samme måneden før hun døde.

Hun ble funnet død juli 2013. Med hensyn til familien er ikke saken blitt offentliggjort tidligere.

Tok sitt eget liv

Sados død er forventet å øke presset ytterligere på japanske myndigheter, hvor arbeidstilsynet ønsker bedre arbeidsvilkår.

mor

I SORG: Matsuri Takahashis mor, Yukimi Takahashi, snakker om datterens død på en pressekonferanse, høsten 2016. Datteren var bare 24 år da hun tok selvmord grunnet stress fra jobben.

Foto: AP

Kunngjøringen kommer ikke lenge etter at et lignende tilfelle skjedde i 2015, hvor 24 år gamle Matsuri Takahashi tok sitt eget liv. Arbeidstilsynet gikk hardt ut og sa at det var grunnet stress påført av for mye overtid.

Takahashi var ansatt i reklamebyrået Dentsu, og hadde jobbet over 100 timer overtid flere måneder på rad før hun døde.

På sosiale medier hadde hun lagt ut flere statuser hvor hun blant annet skrev: «Jeg vil bare dø» og «Jeg er psykisk og fysisk smadret».

Regjeringen med nytt forslag

Takahashis sak er blitt regnet som en av de viktigste til å starte en nasjonal debatt om Japans nådeløse arbeidskultur.

Statsminister Shinzo Abe, ble tvunget til å ta for seg problemet, hvor det også er en del av kulturen at arbeidere demonstrativt jobber overtid for å vise sin dedikasjon til jobben.

japanere overtid

HØYE DØDSTALL: Japan står ovenfor høye tall på antall døde som kommer av overtidsarbeid.

Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP

Regjeringen har nå kommet med et forslag som setter en maksgrense på 100 timer overtid i måneden. Det skal være straffbart for selskaper og arbeidsgivere som overskrider denne grensen. Forslaget har møtt kritikk for at grensen fortsatt er for høy, og at det ikke vil gjøre arbeidskulturen særlig bedre.

I en melding fra japanske myndigheter om overtidsarbeid i fjor, står det at én av fem japanske arbeidere står i dødelig fare grunnet overtidsarbeid.

I tillegg skal mer enn 2000 japanere ha begått selvmord mellom mars 2015 og 2016 på grunn av stress knyttet til jobben. Dusiner av andre døde samme tid av hjerteinfarkt, slag og andre sykdomstilfeller relatert til for mange timer på kontoret.

Undersøkelser viser at japanske ansatte jobber betydelig mer enn sine kollegaer i USA, Storbritannia og andre industriland. I gjennomsnitt brukte de i 2015 kun 8,8 dager av sine årlige fridager, skriver The Guardian.

– Håper ikke sorgen er bortkastet

Det var etter en massiv valgdekning i 2013 at Sado til slutt tok livet sitt.

NHK har i ettertid ytret at «Hendelsen reflekterer et problem for hele vår organisasjon, inkludert arbeidssystemet og hvordan vi dekker landets valgperioder.»

Sados foreldre ønsker seg bedre arbeidsvilkår for landet, og sier gjennom NHK at tiden siden datterens død har vært forferdelig.

– Selv om det er fire år siden, kan vi ikke akseptere at datteren vår døde på denne måten. Vi håper at sorgen vår ikke er bortkastet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt