NRK Meny
Normal

3000 selvmord etter tsunamien

Japanske myndigheter har i vår fryktet en selvmordsbølge etter naturkatastrofene som rammet landet i mars. Nå viser tall fra politiet at spådommene har blitt til virkelighet.

Japankatastofen

En kvinne ber stille for ofrene i Kesennuma. Mange byer ble totalt utslettet av den enorme flodbølgen som rammet landet i mars.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Tall fra politiet viser at antall japanere som tar sitt eget liv har steget kraftig. Bare i mai måned begikk over 3000 selvmord.

Det er 20 prosent flere enn i samme måned i 2010, melder politiet.

Selvmordstallet var nedadgående

Soldater leter etter savnede i Japan

Soldater leter etter savnede i ruinene.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Inntil tsunamien inntraff i mars i år, var mengden selvmord nedadgående i Japan, som har blant verdens høyeste selvmordsrate.

Det er spesielt nord i landet, der den kraftige flodbølgen ødela utallige byer og befolkningen er rammet av en stadig eksisterende radioaktiv forurensning, at folk har valgt å ta sine liv. Det skriver den danske nettavisen Politiken.dk.

– Jeg skulle ønske at det ikke fantes noe atomkraftverk. Min utholdenhet holder ikke lenger, skrev en innbygger på veggen sin før han tok sitt eget liv, ifølge CNN.

Regjeringen har tidligere advart i en rapport om at de overlevende kan lide av sjokk, stress og depresjoner over tapene som er påført dem.

Les mer: Frykter selvmordsbølge i Japan
Les også: Livet etter tsunamien

Video Tilbake til Yamada etter tsunamien

VIDEO: Se hvordan det går med familien Kanehama som mistet alt de eide. Bildene er fra byen Yamada.

– Psykologhjelp i flere år fremover

De 91 000 menneskene, som befinner seg i midlertidige herberger, har fått utvidet psykologisk og sosial støtte av japansk Røde Kors.

Myndighetene i landet oppfordrer også alle i katastrofeområdene til å hjelpe mennesker som lider psykisk etter flodbølgen og utslippene fra atomkraftverket i Fukushima.

– Det er et presserende behov for å styrke innsatsen på dette området, skriver regjeringen ifølge nyhetsbyrået AP.

De tror den psykologiske hjelpen etter katastrofen må håndteres i flere måneder og år fremover i tid.

Allerede har Japan en av verdens høyeste forekomster av selvmord blant sine innbyggere, melder Verdens helseorganisasjon. Landet har 25 selvmord per 100 000 innbyggere, ifølge deres tall.

Nordmenn tok sine liv etter Asia-tsunami

Flere overlevende etter tsunamien i Asia i 2004 valgte også å ta sine egne liv.

Da NRK gjorde undersøkelser blant nordmennene som oppholdt seg i områdene som ble rammet av flodbølgen, fant de at tre personer hadde tatt sine liv innen ett år etter katastrofen.

NRK var i 2005 i kontakt med omkring 70 nordmenn som overlevde flodbølgen. Halvparten av dem oppga den gang at de slet med fysiske eller psykiske problemer. Flere hadde også store søvnproblemer og var sykemeldte.

Les mer: Tsunami-overlevende føler seg glemt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt