Drar folk opp av gjørma etter demningskollaps

En demning sørøst i Brasil har kollapset. Ifølge redningsmannskapene i området er 300 mennesker savnet, mens ni er bekreftet omkommet.

Helikopterbilder viser at redningsmannskaper drar mennesker opp av gjørma.

Demningen ligger i delstaten Minas Gerais, i nærheten av byen Belo Horizonte. Da den kollapset, strømmet store mengder gjørme og vann ut over dyrket mark og boligområder rundt landsbyen Brumadinho, som har 39.000 innbyggere.

Lørdag morgen kom meldingen om at dødstallet stadig stiger, og at dobbelt så mange som først antatt er savnet.

Demning kollapset i Brasil

Ifølge lokale medier er det anslått at en million tonn vann og gjørme slapp ut da demningen kollapset.

Foto: Ho / AFP

Ifølge AFP jobber redningsmannskaper fortsatt med å få oversikt over situasjonen. Alle veier inn til Brumadinho er stengt.

Bilder fra et redningshelikopter viser store ødeleggelser og flere totalskadde hus. Redningsmannskapene har klart å dra flere mennesker opp av gjørma.

Ifølge lokale medier er det anslått at en million tonn vann og gjørme slapp ut da demningen kollapset.

Presidenten på vei

Demningen tilhører gruveselskapet Vale. De har ikke kunnet si noe om årsaken til kollapsen, og sier de prioriterer å redde livene til ansatte og lokale innbyggere.

Ifølge Reuters er mer enn 100 Vale-ansatte blant de savnede. De skal ha oppholdt seg i gruveselskapets lunsjkantine da demningen kollapset og ødela bygningen.

Ifølge lokale medier er det anslått at en million tonn vann og gjørme slapp ut. Demningen skal ha en kapasitet på rundt to millioner kubikkmeter.

Innbyggere i utsatte områder er evakuert, og resten bes om å holde seg unna elva Paraopeba.

En talsmann for regjeringen opplyser at president Jair Bolsonaro vil besøke området lørdag. Miljøminister Ricardo Salles er allerede på vei.

Laster kart, vennligst vent...

Andre kollaps på fire år

I 2015 kollapset en annen demning som var eid av Vale og det australske gruveselskapet BHP Billiton i Mariana i samme delstat.

Kollapsen førte til at giftig gjørme rant inn i en landsby i nærheten. Den gangen omkom 19 mennesker, og flere hundre ble hjemløse.

Ulykken regnes fortsatt som den verste miljøkatastrofen i Brasil.

Vale, som er Brasils største gruveselskap, hevder det meste av avfallet fra gruvedriften er ufarlig sand. En FN-rapport etter ulykken i 2015 konkluderte imidlertid med at avfallet inneholdt høye verdier av giftige tungmetaller.

SISTE NYTT

Siste nytt