300 drept på én måned på Filippinene

Filippinenes president Rodrigo Duterte lovet å rydde opp i landets narkotikaproblem og mate fiskene i Manila-bukte med kriminelle. Siden han ble tatt i ed for en måned siden har 300 blitt drept og 130.000 arrestert.

Narkotikadrap på Filippinene

En kvinne sitter ved sin drepte mann på gaten i Manila forrige lørdag. Ved siden av ham ligger en skilt der det står: «Jeg er en pusher».

Foto: NOEL CELIS / Afp

Philippinenes president Rodrigo Duterte på talerstolen

I slutten av juni ble Rodrigo Duterte tatt i ed som president. Siden da har 300 mennesker bitt drept.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Duterte gikk bare under navnet «The Punisher» og «Duterte Harry» da han var ordfører i landets tredje største by i 22 år. Der ble han beskyldt for å stå bak dødsskvadroner som har tatt livet av over 1.000 kriminelle.

Og i valgkampen ba han folk bare glemme menneskerettighetene hvis han ble valgt. Nå roper flere et kraftig varsku mot det som de siste dagene har vært rene henrettelser i Manilas gater.

– Så lenge Duterte bare ser en annen vei og oppfordrer til disse henrettelsene, så risikerer alle filippinere å bli utsatt for denne tilfeldige og utenomrettslige volden, sier Phelim Kine i Human Rights Watch til nyhetsbyrået AP.

– Duterte avla en ed som krever at han følger internasjonale lover. Nå må han leve opp til den politikken og gjennomføre det i praksis, sier Rafendi Djamin i Amnesty.

Henrettet

Bilder av halvnakne, bakbundne menn, skutt i hodet og mennesker kvalt med tape og plastposer er nå dagligdags i Manila. Ved siden av dem har noen skrevet en plakat der det står: «Jeg er en pusher». En plakat som skal rettferdiggjøre drapet.

Mann drept på gaten i Manila

En mann med hendene bundet på ryggen og med en plastpose over ansiktet blir undersøkt av politiet. Slike henrettelser har blitt at vanlig syn i Manila.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Og hvordan reagerer så presidenten selv på disse handlingene? I sin første tale til parlamentet denne uken tok ikke Duterte på noen som helst måte avstand fra drapene, snarere tvert imot, han oppfordret til flere.

– Dobbel innsatsen, nei tredobbel innsatsen hvis dere må. Vi skal ikke stoppe før den siste bakmannen og narkotikalangeren har overgitt seg, blitt arrestert eller drept, fortalte han parlamentet.

Overgir seg

For å vise at han mener alvor vil det i løpet av kort tid bli reist en stor informasjonstavle utenfor politihovedkvarteret i Manila, der antallet kriminelle som er pågrepet eller «nøytralisert» skal oppdateres løpende.

Og myndighetenes knallharde linje har skremt mange kriminelle. Mer enn 25000 misbrukere og langere skal, ifølge myndighetene, har overgitt seg, skriver avisen The Philippine Star.

Og mange av dem var samlet på en fotballstadium i Manila i forrige uke der de fikk sin dom, mens ni politimenn er avsatt etter at de ble tatt for narkotikamisbruk.

Kriminelle på Filippinene overgir seg

Flere tusen kriminelle overga seg til politiet på en fotballstadion denne måneden.

Foto: EZRA ACAYAN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt