Hopp til innhold

300-400 nye branner hvert døgn

Russiske brannmenn kjemper for å slukke den verste brannen på flere tiår.

For få dager siden ble det meldt at de store brannene var under kontroll , men så måtte president Dmitrij Medvedev erklære unntaktstilstand i sju av Russlands regioner på grunn av brannene som har svidd ned store områder, gjort flere tusen hjemløse og tatt 48 liv.

I Moskva har de i dag målt den dårligste luftkvaliteten på åtte år på grunn av tykk røyk fra brannene.

Flere hundre nye branner hvert døgn

De russiske redningstjenestene har en stor oppgave foran seg, og det oppstår nye flammer så snart én brann er slukket. Ifølge myndighetene oppstår det 300-400 nye branner hvert døgn.

Flere hundre redningsarbeidere ble i går sendt til byen Sarov, området der Russland viktigste atomforskningsinstitutt ligger, for å sikre at det topphemmelige stedet ikke blir skadet av brannene som truer i byens utkanter.

Instituttet i Sarov hadde kodenavnet «Arzamas-16» i Sovjet-tiden, og er stedet der Sovjetunionens første atom- og hydrogenbomber ble laget.

Leder Serej Kiriyenko for Russland atombyrå Rostrom sier at det ikke er noen fare for atomforskningsinstallasjonene i Sarov, omtrent 35 mil sør for hovedstaden.

– Det er ingen fare for miljøet eller for at det skal komme en eksplosjon, forsikrer Kiriyenko.

Men informasjonen rundt det som skjer nær instituttet, er sparsom. Ministeren for nødsituasjoner, Sergei Shoigu, går så langt som å kalle situasjonen for «spent». Han mener likevel at det er nok folk og utstyr til å ha situasjonen under kontroll.

Video Skogbranner i Russland

Klikk på bildet for å se video fra skogbrannene i Russland.

Grilling, sang og vodka

Hetebølgen, kombinert med skiftende vind, i Russland får den største skylden for vanskene med å slukke brannene .

Situasjonen har blitt dårligere etter helgen, fordi folk har vært uforsiktige når de har vært ute og grillet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters trekker «alle» russere ut på landet i helgene, for å grille, synge og drikke vodka rundt bål.

Talskvinne Irina Andrianova i departementet for nødsituasjoner sier til CNN at er det folk som har kastet fra seg glødende sigaretter eller ikke slukket bålene sine godt nok, som har skylden for det president Medvedev kaller den verste naturkatastrofen i Russland på 40 år.

155.000 mennesker deltar i arbeidet med å slukke brannene. Tirsdag raste over 500 branner i Russland, over et område på 170.000 hektar. Mer enn 300 branner brøt ut det siste døgnet.

Omtrent 3500 mennesker har mistet hjemmene sine, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Russland opplever sin varmeste hetebølge på mange tiår, og meteorologene advarer at varmen ikke kommer til å gi seg med det første. Det er ikke meldt reng, og temperaturen vil nå opp i 38 grader i Moskva denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt