NRK Meny
Normal

30.000 fanger sultestreiker i California-fengsler

Rundt 30.000 insatte ved flere fengsler i California nekter å spise i protest mot fengselsvesenets bruk av langvarig isolasjon.

Pelican Bay State Prison ved Crescent City i California

Titusener av innsatte protesterer mot langvarig soning på isolat ved statsfengselet i Pelican Bay. Bildet er fra august 2011, da innsatte sist streiket på grunn av forhold de mente var uverdige.

Foto: Rich Pedroncelli / Ap

Omtrent 30.000 av 133.000 innsatte i fengsler på tvers av California har siden mandag nektet å spise maten de får servert i det som kan være den største sultestreiken i delstatens historie, skriver avisen Los Angeles Times.

– Deltakere har nektet å spise frokost og lunsj, sier talsmann for fengselet, Terry Thornton.

I tillegg skal 2300 innsatte ha skulket jobb eller kurs i fengselet, men noen av dem hevdet at det var fordi de var syke.

Kan sitte på isolat i flere tiår

De innsatte gjør opprør for å vise sin støtte til en liten gruppe som startet protestne ved statsfengselet i Pelican Bay, hvor innsatte på det verste har sittet på isolat flere tiår.

Retningslinjer i fengselet gjør at innsatte kan få lengre opphold på isolat dersom de mistenkes for å ha tilknytning til gjenger i fengselet.

De innsatte som sultestreiker vil ha en maksgrense på fem år for soning på isolat. De ønsker også å innføre programmer for utdanning og rehabilitering i fengsel, og de vil ha rett til månedlige telefonsamtaler.

I fjor ble innsatte sluppet ut av isolat dersom det ikke var bevis for gjengrelatert atferd. Omtrent halvparten av de totalt 400 innsatte som hittil er vurdert, er blitt sendt tilbake til vanlig soning i fengsel.

Dobbelt så mange sultestreiker

Retningslinjene ved fengselet tilsier at det ikke kan regnes som sultestreik før de innsatte har gått glipp av ni måltider.

En talsmann ved fengselet sier likevel at antallet som deltar i streiken hittil i år er langt flere enn for to år siden, da 11.600 innsatte nektet å spise.

Kampanjen er opptrapping av sultestreiken i 2011, som rettet internasjonal oppmerksomhet mot statens straffesystemer. Det førte imidlertid ikke til noen innrømmelser fra myndighetene.

Aksjonen i år falt på samme dag som starten av Ramadan, hvor muslimer faster fra soloppgang til solnedgang. Det kan bidra til å gjøre det vanskelig å vite nøyaktig hvor mange som faktisk sultestreiker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt