NRK Meny
Normal

– Myndighetene stjal barndommen min

Michel Frene er en av flere hundre tusen sveitsiske «verdingkinder», barn som ble tatt fra familien og satt i arbeid på landsbygda.

Michel Frene

Michel Frene lærte ikke å skrive før han ble voksen. Da var det kona som underviste ham.

Foto: Frank Jordans / Ap

– Jeg bar hundrekilos sekker med hvete på ryggen. Jeg gikk i fillete klær, hadde ikke undertøy og var våt og kald, sier Michel Frene når han forteller om barndommen sin.

Nå krever de såkalte «kontraktsbarna» - eller verdingkinder - erstatning og en formell unnskyldning fra den sveitsiske stat.

Fra begynnelsen av 1800-tallet og helt frem til 1960-årene ble flere hundre tusen barn tatt fra familien sin og sendt ut for å jobbe på sveitsiske gårder.

Mange av dem opplevde å bli mishandlet, noen ble også seksuelt misbrukt.

Michel Frene

Debatten om Michel Frene og andre tidligere barnearbeidere går i sveitsiske aviser

Foto: Frank Jordans / AP

Lite skolegang

– De stjal barndommen min, sier Michel Frene til nyhetsbyrået Ap. Hans egen mor var ikke stand til å ta seg av Michel og de fem søsknene. Faren jobbet lange dager, så barna ble hentet av myndighetene og sendt på landet.

– Det ble ikke mye skolegang på meg, sommer som vinter var det arbeid som skulle gjøres.

Han forteller at han ikke lærte å skrive før han ble gift og kona underviste ham.

Blir ikke kvitt stempelet

Thomas Shaw Cooper

Thomas Shaw Cooper har jobbet som stallgutt i hele sitt liv

Foto: Frank Jordans / Ap

Tidligere kontraktsbarn forteller at de den dag i dag møter fordommer når de forteller om fortiden sin. Thomas Shaw Cooper ble født i USA, men da faren hans forsvant, tok den sveitsiske moren ham med til hjemlandet. Etter hvert ble han sendt til en gård i nærheten av Bern.

– Mine problemer begynte da jeg reiste fra gården, sier Cooper.

– Selv om jeg jobbet sju dager i uka, hadde jeg det greit. Men så fort jeg forteller om min barndom, tror folk jeg har gjort noe kriminelt. Folk tror at alle kontraktsbarn kommer fra dårlige familier, vi blir sett på som noen slags gangstere, sier han.

Billig arbeidskraft

Kontraktsbarna ble gjerne sett på som billig arbeidskraft. Guttene jobbet ute på jordene, jentene måtte vaske og lage mat. Hvis de rømte, ble de truet med et liv på institusjon.

– Myndighetene så på disse barna som et økonomisk problem, ikke som enkeltmennesker som trengte beskyttelse, sier Jacqueline Fehr. Hun er jurist i det sosialdemokratiske partiet og har jobbet med denne saken i lengre tid.

Hun mener det ikke bare en sveitsiske bønder som skal klandres.

– Også myndighetene må ta ansvar, mener Fehr.

Lokale myndigheter sier unnskyld

Noen av de sveitsiske kantonene har beklaget det som skjedde. Bern, Lucerne og Vaud, blant andre, har bedt kontraktsbarna om unnskyldning. Walter Zwahlen, som er president i interesseorganisasjonen Netzwerk Verdingt, sier at de statlige myndighetene burde lære av deres eksempel.

Sveitsiske myndigheter planlegger en markering til minne om barnas lidelser neste år. Det er muligens et skritt nærmere den unnskyldningen så mange av de tidligere barnearbeiderne ønsker seg.

– Jeg ville ikke takket nei til en erstatning, men en beklagelse er langt viktigere, sier Michel Frene.

– Jeg skulle gjerne sett at myndighetene erkjente at det de gjorde var galt, sier Frene.

30.000 kontraktsbarn i Sveits i dag

Justisdepartementet sier at det trolig lever så mange som 30.000 tidligere barnearbeidere i Sveits i dag. Myndighetene planlegger neste år markering som en slags anerkjennelse av det kontraktsbarna opplevde. Men talsmann Folco Galli sier det foreløpig ikke er aktuelt med en økonomisk erstatning.

Utstilling kontraktsbarn

En omreisende utstilling forteller om barnearbeiderne i Sveits

Foto: Frank Jordans / Ap

I begynnelsen av november hadde filmen «Verdingbub» (Kontraktsgutten) premiere. Den har satt i gang en offentlig debatt i Sveits.

En omreisende utstilling, som også forteller mange av historiene til kontraktsbarna, har ført til et økt krav om en offentlig unnskyldning og en gransking av historien deres.

– Her i landet har vi full oversikt over hver eneste ku, men det er ingen som vet akkurat hvor mange barn som ble fratatt sitt familie og sendt ut for å jobbe, sier Alexander Leumann, som guider på utstillingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt