Hopp til innhold

30 nobelprisvinnere advarer mot Trump

375 medlemmer av Det amerikanske vitenskapsakademiet advarer i et åpent brev den republikanske presidentkandidaten om at USA ikke må trekke seg fra Parisavtalen om global oppvarming.

Donald Trump

Donald Trump drev tirsdag valgkamp i Kenansville i Nord-Carolina.

Foto: Evan Vucci / Ap

CO₂ i atmosfæren
415.8 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima
Stephen Hawking

Den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking er blant de som har undertegnet det åpne brevet.

Foto: Frank Augstein / Ap

Donald Trump sier at han vil trekke USA ut av Parisavtalen om global oppvarming som ble innført før jul i fjor.

I et åpent brev går nå en rekke av verdens mest kjente forskere ut og advarer republikanerne mot å gjennomføre deres klimapolitikk.

Blant de som har skrevet under brevet er den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking og 30 vinnere av nobelpriser.

- En «Parexit» vil sende et klart signal til resten av verden: «USA bryr seg ikke om det globale problemet som menneskeskapt klimaendring er. Dere er på egenhånd», skriver vitenskapsmennene i det åpne brevet.

Det amerikanske vitenskapsakademiet er en privat institusjon som gir råd til amerikanske myndigheter på områder som handler om teknologi og vitenskap.

Underskriverne av brevet sier at de skriver under som privatpersoner, og ikke på vegne av hverken vitenskapsakademiet eller de institusjonene der de arbeider.

Dansende Trump-tilhengere

Stemningen var stor blant tilhengerne mens det ventet på at Donald Trump skulle komme til valgmøtet i Kenansville i Nord-Carolina tirsdag.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Har kalt klimaendring for kinesisk svindel

Donald Trump har avvist at det foregår en menneskeskapt klimaendring og sier at det er en svindel som kineserne har oppfunnet.

En liten jente på et Trump-møte

En liten jente på et Trump-møte i Nord-Carolina med en egen tegning av en republikansk elefant.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Republikanernes presidentkandidat har også lovet å gjøre om mye av arbeidet som USA har gjort under president Barack Obama for å begrense utslippene av klimagasser.

Det republikanske partiet stiller også i partiprogrammet sitt om spørsmål om lovligheten av Obamas ratifisering av Parisavtalen uten Senatets godkjenning.

Trump selv skal torsdag holde en tale til en konferanse for naturgass-industrien der det er ventet at han vil snakke om global oppvarming.

Ny varmerekord igjen

Det åpne brevet ble offentliggjort samtidig som det ble kjent at ifølge den amerikanske forskningsinstitusjonen NOAA er årets augustmåned er den varmeste som noen gang er målt.

Dermed er det nå satt varmerekord i 16 måneder på rad.

Klimaforskeren Kerry Emanuel ved Massaschussets Institute of Technology (MIT) er en av de som har organisert det åpne brevet.

Han sier at å trekke USA ut av Paris-avtalen vil sende verden «på hodet ut i et farligere og farligere klima».

- Overalt ser vi tegn på at klimaet virkelig endrer seg. Det ringer alarmklokker stadig oftere og vi må virkelig gjøre noe med dette, sier han til nyhetsbyrået Ap.

SISTE NYTT

Siste nytt

For første gang siden 1984 strømmer lava fra verdens største aktive vulkan Mauna Lao.

Verdens største vulkan Mauna Loa er i utbrudd

Det strømmer nå store mengder lava ned fra vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Dette er den største vulkanen i verden og har ikke hatt utbrudd på nesten 40 år.