Hopp til innhold

3 millioner dollar i dusør for «norsksomalier»

En somalier som var bosatt i Norge fra 2004 til 2008 er satt på USAs liste over de mest ettersøkte terroristene i verden.

Norsk-somalier etterlyst

Den etterlyste somalieren oppholdt seg i Moelv fra 2004 til 2008.

Foto: Skjermdump: Rewards for justice

35-åringen, som også blir kalt bombemakeren, har steget raskt i gradene i terrorgruppa Al-Shabaab.

Det er denne gruppa som har tatt på seg ansvaret for Westgate-angrepet i Kenya, der 67 mennesker ble drept og over 200 skadd.

«Norsksomalieren» beskrives av amerikanske myndigheter som en leder.

«Han har koordinert rekruttering av kenyansk ungdom til Al-Shabaab og hatt kommandoen over en styrke med kenyanske Al-Shabaab-krigere i Somalia», skriver utenriksdepartementet i USA, som utlover en dusør på 3 millioner dollar (18 millioner norske kroner) for opplysninger som fører til pågripelse av mannen.

Stig Jarle Hansen

Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen.

Foto: NRK

– Det er en av flere milepæler som er passert hva gjelder norsksomaliere med tilknytning til terror, sier Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen til NRK.no.

Norsksomalier i selvmordsangrep

I forrige uke skrev NRK.no om at personer i Norge bevisst forsøker å rekruttere norsksomalisk ungdom på skråplanet til å krige for Al-Shabaab i Somalia.

Terrorist skyter på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

PST mener mannen på overvåkningsbildet er en norsk statsborger som deltok i terrorangrepet.

Foto: Overvåkingsvideo / Reuters

Mannen amerikanske myndigheter etterlyser, søkte asyl i Norge, og skal ha norske reisepapirer, men han har aldri vært norsk statsborger. Hansen mener det er sannysnlig at 35-åringen hadde en rolle under Westgate-terroren.

En annen mann med norsk tilknytning, en 23-årig norsk statsborger, skal ha deltatt i selve angrepet. PST tror denne mannen ble drept i aksjonen.

I forrige uke kom det frem at en navngitt norsksomalier i 60-årene skal ha deltatt i selvmordsangrepet mot et hotell i Somalia.

– Det er trolig det første selvmordsangrepet i norsk historie, påpeker Hansen.

Hansen mener norske medier har undervurdert den somaliske terroren med bånd til Norge.

Skutt og drept i kamp

Hansen har fulgt Al-Shabaab tett i en årrekke og skrevet bok om den militante gruppen som er å finne på USAs liste over terroristorganisasjoner.

For tre år siden ble en 27 år gammel norsksomalier, med bakgrunn fra Forsvaret og vekterselskapet Securitas, skutt og drept i kamp for Al-Shabaab.

Hansen utelukker ikke at norsksomaliere som i dag kjemper for gruppen, en dag kan komme til å returnere til Norge og begå terrorhandlinger her.

– Vi har sett hvordan folk som har dratt ned for å slåss for Al-Shabaab har returnert til andre land, sier Hansen til NTB.

– Kan ha nettverk i Norge

Mannen som det nå utloves 3 millioner dollar i dusør for, hadde 21. november 2010 en artikkel i Al-Qaida-magasinet Inspire. Artikkelen inneholdt tekniske detaljer rundt hvordan man lager og transporterer bomber.

Stig Jarle Hansen mener det er spesielt at en så sentral Al-Shabaab-skikkelse har bakgrunn fra Norge.

– Han kan ha nettverk i Norge, advarer Hansen.

Hamisi Zahidi

NETT-TV: NRK besøkte i fjor høst mottaket der den terrormistenkte bodde.

SISTE NYTT

Siste nytt