290 drepte – 24 pågrepet på Sri Lanka

COLOMBO / OSLO (NRK): Regjeringen på Sri Lanka mener at en lokal islamistgruppe fikk hjelp av et internasjonalt nettverk til å utføre terrorbombingen. Så langt er nesten 300 personer drept og over 500 skadet.

Terrorangrepene på Sri Lanka oppsummert på 45 sekunder

Terrorangrepene på Sri Lanka oppsummert på 45 sekunder

Regjeringen mener at islamistgruppen National Thowheed Jamath kan stå bak de koordinerte terrorangrepene som rammet øya søndag.

De har identifisert en lokal gruppe terrorister som de mener utførte selve bombingen, men at gruppen har mottatt bistand fra et internasjonalt nettverk.

– Vi tror ikke at angrepene ble utført av personer utelukkende fra dette landet. Det var et internasjonalt nettverk, og uten dem hadde ikke angrepene kunne blitt gjennomført, sier helseminister og talsperson for myndighetene, Rajitha Senaratne ifølge Reuters.

Minst 24 personer skal være pågrepet i den omfattende etterforskningen.

Sri Lankas president ber nå om hjelp fra andre land for å undersøke mulige forbindelser til internasjonale nettverk etter terrorangrepene, melder Reuters

Eksperter har tidligere antydet at terroren kan ha kommet fra andre land på grunn av omfanget.

Sverre Tom Radøy rapporterer direkte fra Colombo etter at flere selvmordsbombere angrep kirker og hoteller i den srilankiske hovedstaden.

Sverre Tom Radøy rapporterer direkte fra Colombo etter at flere selvmordsbombere angrep kirker og hoteller i den srilankiske hovedstaden.

Fortsatt portforbud

Ved 12.45-tiden gikk det av en bombe i nærheten av en av kirkene som ble angrepet søndag.

Bomben skal ha befunnet seg inne i en varebil 50 meter unna kirken, og gikk av da politiets bombegruppe skulle desarmere den. Det er ikke meldt om noen skader.

Ei ny bombe har gått av nær kyrkja i Colombo på Sri Lanka som var råka av terroren søndag, melder Reuters. Ifølgje nyheitsbyrået skal eksplosjonen ha skjedd då ei bombegruppe forsøkte å øydelegge ei bombe i ein bil.

En ny bombe har gått av nær kirka i Colombo på Sri Lanka som ble utsatt for terror søndag, melder Reuters.

Portforbudet som ble innført i etterkant av bombeangrepene er videreført mens politiet søker etter flere som kan ha tilknytning til angrepene.

Stemningen i landet beskrives fortsatt som spent.

Myndighetene på Sri Lanka har varslet at det vil innføres unntakstilstand i landet fra og med midnatt mandag etter terrorangrepene i helgen, melder Reuters.

Polititalsmann Ruwan Gunasekara sier at de har funnet et kjøretøy de mener kan ha blitt brukt til å frakte de mistenkte til Colombo. Det er landets hovedstad og en av byene som ble angrepet.

Det har også blitt funnet en bombe i nærheten av den internasjonale flyplassen utenfor hovedstaden.

Bomben ble oppdaget og ødelagt av politiet. En talsperson for politiet opplyser at de har funnet 87 bombedetonatorer ved hovedbusstasjonen i Colombo.

Over 290 personer drept

Mandag morgen ble antall drepte mennesker oppjustert til 290 personer i terroren på Sri Lanka 1. påskedag. Over 500 er såret.

Norske myndigheter har ikke fått noen tegn på at norske borgere er drept eller såret i angrepene på Sri Lanka.

Søndag ble landet rammet av syv forskjellige angrep mot kirker og hoteller utført, før en åttende bombe gikk av i et hus der en angriper drepte seg selv og tre politifolk.

Området hvor terrorbombene gikk av i Colombo

HOVEDSTADEN: Fire av eksplosjonene skjedde i hovedstaden Colombo.

Foto: Grafikk: Andre Håker / NRK

Kriminaltekniske undersøkelser viser ifølge nyhetsbyrået AP at syv selvmordsbombere sto bak angrepene.

Konklusjonen er basert på analyse av angripernes kroppsdeler som ble samlet inn fra åstedene.

Tre av de drepte er danske statsborgere og det er også meldt om at briter, amerikanere, nederlendere, kinesere, japanere, indere og portugisere er blant de drepte.

Det er ikke meldt om at nordmenn er blant de drepte eller sårede. Utenriksdepartementet har oppdatert sitt reiseråd for Sri Lanka. De fraråder nå reiser som «ikke er strengt nødvendige».

Åtte eksplosjoner har gått av på Sri Lanka. Flere hoteller og kirker ble angrepet 1. påskedag. Dødstallene stiger, og flere hundre skal være skadd.

DETTE HAR SKJEDD: Åtte eksplosjoner har gått av på Sri Lanka. Flere hoteller og kirker ble angrepet 1. påskedag.

Advarte om angrep

Sri Lankas politisjef, Putjuth Jaysundara, skal ifølge dokumenter som AFP har fått innsyn i, ha advart om selvmordsangrep mot kjente kirker allerede for ti dager siden.

«Utenlandsk etterretning skal ha rapportert om at National Thowtheeth Hama’ath (NTJ) planla bombeangrep mot utvalgte kirker og den indiske ambassaden i Colombo», står det i dokumentet.

NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som blant annet skal ha stått bak ødeleggelsen av flere buddhist-statuer i fjor.

Politiet sier etterforskningen etter angrepet også vil se på påstander og antydninger om at etterretningstjenesten sviktet ved å ikke avdekke angrepsplanene eller varsle tydelig nok.

Dashbord-kameraet fanget sekundene før og selve eksplosjonen ved en kirke i Colombo. Over 400 personer er skadet etter en rekke eksplosjoner på Sri Lanka.

Dashbord-kameraet fanget sekundene før og selve eksplosjonen ved en kirke i Colombo. Over 400 personer er skadet etter en rekke eksplosjoner på Sri Lanka.