280 millioner år gamle fossiler funnet i Antarktis

Trærne kan ha overlevd et halvt år i fullstendig mørke og vokste i Antarktis før dinosaurenes tid.

Fossil av tre i Antarktis

FOSSIL: Dette er et fossil av treet som levde for rundt 280 millioner år siden.

Foto: University of Wisconsin-Milwaukee

Der det i dag er et landskap av is og snø, var det en gang en frodig skog.

Forskere har oppdaget fossiler av trær som skal ha overlevd ekstreme forhold i Antarktis. Funnet skal være det eldste noensinne av polar skog.

Fra før dinosaurenes tid

Forskerne Erik Gulbranson og John Isbell fra Universitetet Wisconsin-Milwaukee oppdaget fossilene i Antarktis' sommerperiode, som er mellom november og januar.

Funnet er omtalt på universitets hjemmeside, og referert av blant andre CNN og Independent.

– Det var et fantastisk funn som var helt uventet, sier Gulbranson til CNN.

De fant de gamle fossilene blant klippene hvor en løvskog en gang vokste.

Forskerteamet skal ha funnet fossiler fra 13 trær som anslås å være over 280 millioner år gamle. Dateringen er et anslag, og tre-fossilene kan være 20 millioner år eldre eller yngre.

Uansett må skogen ha vokst der før dinosaurenes tid.

Polarskogen vokste på en breddegrad hvor planter ikke kan vokse i dag.

– Det finnes ikke noe slikt i dag. Disse trærne kunne slå av og på sine voksende sykluser som en lysbryter, sier Gulbranson til universitetets hjemmeside.

Trærne antas å ha overlevd ved å leve nesten halvparten av året i absolutt mørke etterfulgt av opptil fem måneders kontinuerlig lys.

Funn av fossil

FUNN: – Det var et fantastisk funn som var helt uventet, sier Erik Gulbranson til CNN.

Foto: Skjermdump: University of Wisconsin-Milwaukee

Superkontinent

I permtiden (den yngste perioden i jordens oldtid var Antarktis mye varmere enn den er i dag.

Antarktis var da fortsatt en del av Gondwana, den sørlige halvkules superkontinent som innlemmet dagens Afrika, Sør-Amerika, Arabia, India og Australia.

Geologene tror skogen strakte seg over hele Gondwana.

Forskningen har som mål å studere hvordan slike polare økosystemer endret seg under masseutryddelsen ved slutten av Perm-perioden for 250 millioner år siden.

– Denne skogen er et glimt av livet før utryddelsen, noe som kan hjelpe oss å forstå hva som forårsaket hendelsen. Det kan også gi ledetråder til hvordan planter var annerledes enn i dag, sier Gulbranson.

Utryddelsen tok livet av 90 prosent av alt liv på jorda.

Arbeidet kan også bidra til å forstå effekten av dagens klimaendringer. Ifølge Gulbranson kan dagens globale oppvarming føre til at skogene beveger seg mot nordpolen på steder som Arktis i Sibir og Canada.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt