NRK Meny
Normal

276 funnet omkommet i Ecuador-skjelv

Dødstallene stiger etter jordskjelvet i Ecuador. Minst 276 mennesker er bekreftet omkommet og 2500 er skadet. Dødstallene er ventet å stige. Øyenvitner forteller at det ropes om hjelp fra ruinene.

Ecuador Earthquake

FANGET I RUINENE: Flere turister skal sitte fast i ruinene i den populære badebyen Pedernales på vestkysten av Ecuador. Det blir hørt rop om hjelp fra barn og voksne.

Foto: Dolores Ochoa / Ap

Et av de hardest rammede områdene er turistbyen Pedernales ved Stillehavskysten. Byens borgermester Gabriel Alcivar har bekreftet at flere av byens mange hotell har rast sammen. Ifølge AFP har så mange som 40 turisthoteller kollapset.

I tillegg til de døde er tallet på savnede er høyt. President i landet, Rafael Correa, bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at dødstallene kommer til å stige. Han besøkte den jordskjelvrammede byen søndag kveld lokal tid.

– Pedernales er knust

Ifølge viseminister Diego Fuentes har myndighetene en lang liste over savnede, men han ville søndag kveld ikke gå ut med antallet, melder nyhetsbyrået AP.

Flere medier melder om at badebyen Pedernales nærmest er jevnet med jorden etter lørdagens skjelv som hadde en styrke på 7,4. Senere er styrken oppgitt å ha vært 7,8.

– Dette er en katastrofe. Pedernales er knust. Bygninger har falt ned, spesielt hoteller hvor mange turister bor. Det er mange døde mennesker. Vi trenger hjelp. Vi trenger medisin, vann og mat, sier han til lokale medier.

Laster Twitter-innhold

To kanadiere bekreftet døde

Det har allerede kommet rapporter om plyndringer i kaoset.

Flere turister skal sitte fast i ruinene. Det blir hørt rop om hjelp fra barn og voksne. Blant dem som sitter fast er det kommet fortvilte oppringinger med mobiltelefon.

To kanadiske statsborgere skal være blant de drepte, ifølge kanadiske myndigheter, får AFP bekreftet.

Ifølge Ecuadors visepresident Jorge Glas er jordskjelvet det verste på flere tiår. Under søndagens pressekonferanse opplyste han at minst 235 personer er drept og 1557 er skadet. Mandag morgen norsk tid ble antall omkomne oppdatert til 276. Minst 2.500 mennesker er skadd. Dødstallene er ventet å stige.

Ecuador Earthquake

Ødeleggelsene er enorme i kystbyen Pedernales som er populær blant utenlandske turister.

Foto: Dolores Ochoa / Ap

– Veiene åpnet seg

Ifølge Ecuadors geofysiske institutt er det rapportert om betydelige strukturelle skader så langt unna som Guayaquil, Ecuadors største by, med mer enn to millioner mennesker.

Enner Munoz, 40, en lærer fra Pedernales, var ute og kjørte da skjelver rammet. Han så hus kollapse rundt ham.

– Det var ødeleggende, veier åpent seg og det var flere ras, forteller han, ifølge Reuters.

Skjelvet har lagt bygninger i grus, veltet kraftledninger og sendt livredde innbyggere på flukt.

Laster Twitter-innhold

Norges Røde Kors sender krisepakke

Ifølge Walter Cotte, direktør for Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne, er hjelpebehovet enormt.

– I de kommende dagene kan vi forvente akutte helsebehov for traumebehandling og psykososial støtte, sier han.

Ecuador Earthquake

En gutt gråter da han får vite at søsteren hans er død etter jordskjelvet.

Foto: Dolores Ochoa / Ap

Norges Røde Kors sender en krisepakke og en vannekspert for å hjelpe lokalbefolkningen.

– Situasjonen er dramatisk for de opptil hundre tusen som er rammet. Røde Kors vil trappe opp sin respons med fokus på vann, helse og husly over de neste ukene, uttaler organisasjonens regionalrepresentant i Mellom-Amerika, Håkon Jacob Røthing.

Laster Twitter-innhold

Børge: – Norge rede til å hjelpe

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende sier Norge er klar til å hjelpe.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– I dag går våre tanker til folket i Ecuador. Mine dypeste kondolanser går til de som har mistet sine kjære i det voldsomme jordskjelvet, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Norge er på linje med flere andre land bedt om å bidra med eksperter til et responsoppdrag gjennom EUs samordningsmekanisme for sivil beredskap og krisehåndtering.

– Norge er rede til å hjelpe i en slik krevende situasjon, sier Brende.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt