– Barnebruder et av de største hindrene for utvikling i verden

Hvert år blir 10 millioner små jenter giftet bort til menn som oftest er langt eldre enn dem selv. Verden mangler respekt for jenter, mener Unicef.

Barnebrud

ULOVLIG: Bruden Asha (14) og hennes vordende ektemann Chandar Singh (18) under deres bryllupsseremoni i Rajgarh i India. Barnebruder har vært en gammel skikk i India, og tusenvis av småbarn har gjennom årene blitt giftet bort i hemmelighet etter at det ble forbudt å gifte bort jenter før de er 18 år, og menn før de er 21 år.

Foto: RAJ PATIDAR / REUTERS

Ifølge FN er dette et av de største problemene for jenter verden over. På den første markeringen for FNs jentedag noensinne trekker de oppmerksomheten mot tallenes dystre tale:

1 av 3 jenter i utviklingsland blir giftet bort før de er 18. Verst er det i Niger. Der blir 75 prosent av jentene giftet bort som barn. I Sør-Asia blir nesten halvparten av jentene giftet bort før de er 18 år.

– Dette er ikke bare et av de største problemene for jenter, men for utvikling i verden, sier generalsekretær Bernt Apeland i UNICEF Norge til NRK.

Bernt Apeland

– Det er billigere å gifte bort en jente under 18 år, og det blir én mindre munn å mette hjemme, sier Bernt Apeland.

Foto: NRK

Han viser til at 27.000 jenter i verden under 18 år giftes bort hver dag.

– Det er ikke bare et stort inngrep i deres liv og muligheter, men det er faktisk også med på å hindre utviklingen, og hvis vi ikke får snudd denne trenden, så vil vi ikke nå de tusenårsmålene.

Isolasjon, vold og død

Tidlig giftermål betyr ofte at utdannelsen blir avbrutt, noe som igjen snevrer inn hennes muligheter. Utdanning gir både jenta og familien et bedre grunnlag for fremtiden.

Jentene mister også ofte kontakt med familien, jevnaldrnene og resten av samfunnet etter giftermålet. Isolasjonen gir psykologiske konsekvenser og øker risikoen for vold og utnyttelse.

Tidlige giftermål setter også jentenes helse på spill gjennom økt risiko for seksuelt overførbare sykdommer. Å bli gravid for tidlig kan også stoppe utviklingen av kvinnekroppen, øke risikoen for at barnet dør de første ukene etter fødselen.

Apeland forteller at fattigdom er en veldig viktig årsak til at barnebrudtradisjonen blir opprettholdt.

– Det er billigere å gifte bort en jente under 18 år, og det blir én mindre munn å mette hjemme.

– I tillegg så er det tradisjon mange steder for at dette er det rette å gjøre, og det grunnleggende problemet er at man mangler respekt for jenter, sier Apeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barnebrud

NYGIFT: Jenta til venstre i bildet er nettopp blitt giftet bort i et tempel i Rajgar-provinsen i India.

Foto: Prakash Hatvalne / Ap

Skolegang er nøkkelen

Ifølge UNICEF er det aller viktigste virkemidlet for å stanse barneekteskapene at jenter får skolegang.

– Klarer vi å få de til å være der lengre enn i barneskolen, så vil de være produktive medhjelpere i å løfte verden fremover, hevder Apeland.

Organisasjonen jobber også for endre lovgivningen i alle verdens land, slik at man må være minst 18 år for å gifte seg.

Utviklingen ser imidlertid ut til å gå i riktig retning. Antallet barnebruder går ned, men det går sakte. I Niger ble 173 saker om bortgifting av barn tatt inn for retten i fjor.

I Senegal og Gambia ble det i fjor holdt over 700 deklarasjoner for å stanse barneekteskap. Filippinene og Azerbadjan har vedtatt en ny lov om å øke ekteskapsalderen.

I 21 indiske stater ble det i fjor forbudt å gifte seg før 18 år, som en følge av UNICEFs påvirkningsarbeid.

SISTE NYTT

Siste nytt