Hopp til innhold

27 døde i togulykke i Italia

Dødstallet etter togulykken sør i Italia tirsdag er oppe i 27. I tillegg er 50 skadd. Sjokkerte øyenvitner forteller om et voldsomt smell.

Togulykke i Italia med togpassasjer innfelt

Redningsarbeid ved vraket av to pendlertog som kollderte ved Bari i Sør-Italia

Redningsarbeid ved vraket av to regiontog som kolliderte ved Bari i Sør-Italia.

Foto: Reuters/Italiensk brannvesen

En av de verste togulykkene i italiensk historie skjedde ved 11.30-tiden tirsdag da to regiontog kolliderte front-mot-front mellom byene Corato og Ruvo di Puglia, nord for Bari.

Frontkollisjonen skjedde i en slak sving på en strekning med kun ett spor. Bilder viser at halvparten av vognene på begge togene er knust, og at flere vogner er kastet av sporet.

De blå og gule vognene er filtret inn i hverandre. De to første vognene av hvert togsett er knust til pinneved.

27 døde, 18 kritisk skadd

– Det er en katastrofe. Det ser ut som et fly har styrtet, skriver Massimo Mazzilli, borgermester i Corato, på sin Facebook-side. Han kom til ulykkesstedet like etter kollisjonen.

Ifølge den italienske storavisen Corriere della Sera, som siterer kilder i sivilforsvaret, skal togføreren være blant de omkomne.

I tillegg er 50 togpassasjerer skadet og brakt til lokale sykehus. 18 av dem er kritisk skadd, opplyser Vito Montanaro som er direktør for helsemyndighetene i Bari til nyhetsbyrået AFP.

Togulykke ved Bari i Sør-Italia
Foto: AP/Italiensk brannvesen

Togvognene er smadret

To mennesker er trukket ut av togvraket i live, en av dem et lite barn, som er fløyet med helikopter til sykehus. Tre luftambulanser og en rekke ambulansebiler har kjørt i skytteltrafikk mellom ulykkesstedet som ligger i en olivenlund, til sykehus i byene i regionen.

Redningsmannskapene forsøker å hente ut flere overlevende, men det er vanskelig fordi vognene er nærmest knust.

Mange passasjerer skal fortsatt ligge fastklemt inne i vraket. En stor kran er ankommet ulykkesstedet for å forsøke å trekke de to togene fra hverandre.

– Vi ble kastet forover

Gravid kvinne foran togvrak i Puglia i Italia

– Vi ble kastet rundt, forteller denne togpassasjeren som kom fra kollisjonen uten alvorlige skader..

Foto: AP

En kvinnelig togpassasjer som er gravid i åttende måned, forteller til nyhetsbyrået AP at hun ble kastet forover da togene støtte sammen.

– Jeg skjønte ikke hva som skjedde, det skjedde så fort. Jeg så min mor, far og søster ligge der, blødende. Jeg vet ikke mer, forteller kvinnen som fikk hjelp av andre passasjerer til å komme seg ut av vognen.

Hun kom fra ulykken uten alvorlige skader.

For høy fart?

Hvorfor ulykken skjedde, er foreløpig ikke klart. Den skal nå granskes for å bringe årsaken på det rene.

Ifølge etterforskere på stedet som nyhetsbyrået AFP har snakket med, skal minst ett av togene har kjørt med meget høy fart.

Det blir antydet at ulykken kan ha en menneskelig årsak. Det blir opplyst at et av togene skulle ha ventet på grønt lys ved en stasjon mellom Corato og Andria, men hvorfor dette ikke skjedde, er ennå uklart.

Togulykke ved Bari i Sør-Italia

Italiensk brannmannskap går gjennom togvrakene etter ulykken som skjedde rundt klokken 11

Foto: AP/Italiensk brannvesen

Vanskelig redningsarbeid

– Redningsarbeidet er komplisert fordi dette skjedde ute på landsbygda, sier en talsperson for brannvesenet, Luca Cari, ifølge Reuters.

Det er opptil 40 grader i Puglia-regionen og redningsarbeiderne sliter i sine varme dresser. Et feltsykehus er satt opp ved siden av ulykkesstedet.

Lokale sykehus etterlyser blodgivere i sosiale medier. Tirsdag ettermiddag ble flere omkomne i kister båret bort fra ulykkesområdet.

Tårer og sinne

Italias statsminister Matteo Renzi sier at han ikke kommer til å gi seg før årsaken til ulykken er klar. Han avbrøt et besøk i Milano og reiste til Roma etter at han fikk nyheten om ulykken.

Matteo Renzi på ulykkesstedet nær Bari i italia

Italias statsminister Matteo Renzi besøkte ulykkesstedet tirsdag kveld.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Dette er en tid for tårer, og vi må prøve å få oversikt over ofre og skadde, sa Ranzi.

På Twitter skriver statsministeren at han også føler sinne, og krever at årsaken til ulykken skal avdekkes.

Laster Twitter-innhold

Også presidenten i Italia, Sergio Mattarella, krever svar. Han sier ulykken er en «utillatelig tragdie». Han sier ifølge Corriere della Sera at det øyeblikkelig må fastslås med sikkerhet hvem som er ansvarlige for eventuelle mangler eller feil.

Togulykke ved Bari i Sør-Italia

Flere av vognene i toget er helt smadret.

Foto: Reuters/Stringer

Ofte fullt av pendlere

Ifølge den italienske avisen Corriere della Sera passerer om lag 200 tog strekningen daglig. Togene er ofte fullt av pendlere.

Mange av passasjerene i det ene toget skal ha vært studenter på vei til universitetet i Bari, samt reisende til Baris internasjonale flyplass.

Begge togene hadde fire vogner, og begge er eid av det private firmaet Ferrotramviaria SpA, melder AP. Firmaet er basert i Bari, og har rundt 20 små, elektriske tog som går mellom hovedstaden i Puglia, flyplassen og andre småbyer i regionen.

Ulykken er en av de dødeligste transportulykkene i italiensk historie. I 2013 døde 38 mennesker etter at en buss med pilegrimer kjørte utfor en bro og havnet i en kløft på motorveien A16 mellom Napoli og Bari. I 2009 omkom 29 mennesker da et tog som fraktet gass, sporet av og eksploderte i nærheten av Lucca i Toscana.

Frontkollisjon i Italia

SISTE NYTT

Siste nytt