267 kan ha blitt henrettet i Sirte

Røde Kors har til sammen funnet 267 lik i Muammar Gaddafis fødeby Sirte. Mange av dem bakbundet.

45 lik utenfor krikegården i Bani Hawal i Sirte

På kirkegården Bani Hawal i Sirte ligger 45 lik i plastsekker.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Ifølge den libyske nettavisen Qurynaew har libyske myndigheter undersøkt likene før de ble begravet i en massegrav.

Bakbundet

En kilde i Røde Kors sier til den libyske avisen at mange av de drepte var bundet og at mye tyder på rene henrettelser i timene før og etter at landets diktator ble drept like utenfor byen.

Sirte

Sirte bærer tydelig preg av de harde kampene som har foregått i byen.

Foto: Scanpix

Tidligere har Human Rights Watch (HRW) krevet at de nye libyske myndighetene gransker henrettelsene som har blitt avdekket i løpet av den 8 måneder lange borgerkrigen.

Tidligere denne uken ble det funnet 53 lik på et hotell i Sirte. Likene var plassert tett sammen i hagen utenfor hotellet. De var skutt, og noen av dem hadde hendene bakbundet. HRW mener at personene er blitt utsatt for utenomrettslige henrettelser etter å ha blitt avslørt som tilhengere av landets tidligere leder Muammar Gaddafi.

– Hvis NTC lar være å etterforske denne forbrytelsen, vil det gi signal om at de som kjempet mot Gaddafi, kan gjøre hva som helst uten å risikere straff, heter det i en kunngjøring fra HRW.

Flere steder i Sirte er det nå gjort lignende funn.

Hevder han skjøt Gaddafi

Etter at den forhatte diktatoren endte sine dager forrige torsdag har flere internasjonale menneskerettighets organisasjoner rettet skarp kritikk mot de libyske myndighetene og krevet en etterforskning av Gaddafis død.

LIBYA Frame grab shows former Libyan leader Muammar Gaddafi, held on the ground by NTC fighters in Sirte with a gun pointed at his head

Muammar Gaddafi ble slått og sparket før han mistet livet torsdag i forrige uke.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Denne uken ble det også klart at NTC vil foreta undersøkelser om hva som skjedde i tiden etter at Gaddafi ble tatt til fange, men det er få som tror at noen vil få en reaksjon.

På lørdag gikk en ung libysk militssoldat og hevdet det var han som skjøt Gaddafi med to skudd. En historie som ikke stemmer overens med den offisielle forklaringen til NTC, som har hevdet Gaddafi døde i en skuddveksling.

Flere videoopptak som sirkulerer på internett, viser at Gaddafi ble mishandlet i form av slag og spark etter at han var tatt til fange av væpnede opprørssoldater, og at han døde i deres varetekt.

Amnesty har tidligere også bedt militssoldatene i Libya om stanse bortføringen og drap av motstandere og respektere folkeretten

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt