26 barn og 13 voksne reddet etter år i fangenskap

Spesialstyrker i Peru har reddet 39 mennesker fra kokaplantasjer der de ble holdt til fange av en geriljagruppe. Noen av dem hadde vært bortført i 25 år.

Satt fri i Peru

De bortførte ble brakt med helikopter til byen Mazamari.

Foto: Luis Enrique Saldana / Afp

– 26 barn opp i 13-14-årsalderen og 13 voksne, de fleste av dem kvinner, var blitt tatt til fange av Lysende sti. Noen av dem hadde vært i fangenskap i 25 år, sa viseforsvarsminister Ivan Vega ifølge radio RPP da operasjonen var gjennomført.

Frigitt Peru

Flere av barna har levd i fangenskap i hele sitt liv.

Foto: Luis Enrique Saldana / Afp

Spesialstyrker fra hæren og politiet fant fram til leiren i den skogkledde og kuperte området mellom regionene Huancayo, Ayacucho, Apurimac og Cusco. Her operer geriljagrupper som er mistenkt for å samarbeide med narkotikasmuglere.

Voldtekt

Ifølge myndighetene ble flere av kvinnene voldtatt.

– Flere av kvinnene var gjort med barn. Barna lærte seg først å jobbe med dyrking av koka. Senere fikk de militær trening og gikk inn geriljaens rekker i en alder av 13–14 år, sa ministeren ifølge AFP.

Blant fangene var det også eldre som hadde vært holdt i fangenskap i flere tiår.

De ble alle brakt til byen Mazamari og blir nå tatt hånd om av myndighetene. De skal gis en opplæring som skal bringe dem tilbake til samfunnet, forteller ministeren.

Lysende sti ble i stor grad knust på begynnelsen av 1990-tallet, da geriljagruppens leder Abimael Guzman ble pågrepet og dømt til livsvarig fengsel.

I 2011 erklærte gruppen at den la ned våpnene, men små geriljagrupper befinner seg fortsatt i jungelen, der de antas å være dypt involvert i kokainproduksjon.

SISTE NYTT

Siste nytt