Hopp til innhold

25 politimenn skutt og drept i USA i år

Etter at fem politimenn ble drept i Dallas i natt er totalt 25 politimenn skutt og drept i USA så langt i 2016.

Politibegravelse i Harford

Kolleger av Mark Logsdon og Patrick Dailey følger kollegene på deres siste ferd under begravelsen i Harford 20. februar. Før skytingen i Dallas var drapene i Harford det eneste tilfellet så langt i år der mer enn en politimann er drept i samme hendelse.

Foto: Jose Luis Magana / Ap

Politistasjon i Ohio

Området ble sperret av etter at Thomas Cottrell ble skutt og drept på parkeringsplassen utenfor politistasjonen i Danville, Ohio 17. januar i år.

Foto: Doral Chenoweth / Ap

Så langt i år har 58 politimenn mistet livet i USA i forbindelse med tjenesten. Det viser en oversikt som nettstedet Officer Down Memorial Page (ODMP) har satt sammen.

I tallet på 58 er inkludert trafikkulykker, hjerteinfarkt og angrep av dyr.

25 av dødsfallene dreier seg om politimenn som er skutt og drept mens de har vært på jobb.

Statistikken viser at antall politimenn som er skutt og drept på jobb de siste åren er lavere enn det historiske gjennomsnittet for USA. Se tabell nederst i saken.

Hvite menn med lang erfaring

Så langt er bare identiteten til én av de fem som er drept i Dallas blitt offentligjort.

Når det gjelder de 20 andre er statistikken klar:

  • 19 av de 20 drepte er hvite.
  • Bare en av de 20 drepte er kvinne.
  • 14 av de 20 drepte hadde minst åtte års erfaring som politi.

ODMP har gått gjennom alle sakene der politimenn er blitt skutt på jobb og gitt sine beskrivelser av hendelsene:

1. Thomas W. Cottrell, Jr.

Thomas W. Cottrell, Jr

Thomas W. Cottrell, Jr

Foto: ODMP

17. januar ble Thomas W. Cottrell, Jr. den første politimannen som er drept i USA i år. Han ble skutt på parkeringsplassen utenfor politistasjonen i Danville, Ohio. Skytevåpenet og politibilen hans var stjålet da han ble funnet. En mann er arrestert for drapet. Den arrestertes ekskjæreste ringte politiet før drapet og advarte om at han var bevæpnet og ville drepe en politimann. 34 år gamle Cottrell hadde vært politimann i 13 år.

2. Douglas Scott Barney, II.

Douglas Scott Barney, II

Douglas Scott Barney, II

Foto: ODMP

17. januar ble Douglas Scott Barney, II. skutt og drept da han kom til åstedet for en trafikkulykke i Salt Lake City i Utah Da han kom til kollisjonsstedet så han en mann og en kvinne gå fra stedet. Da han ba paret stoppet ble han skutt med et håndvåpen av mannen. Få minutter senere ble gjerningsmannen funnet i nærheten. Han ble drept etter en skuddveksling der en annen politimann ble såret. Kvinnen kom seg unna og er fortsatt ettersøkt. 44 år gamle Cottrell hadde vært politimann i 18 år.

3. Jason Goodding

Jason Goodding

Jason Goodding

Foto: HANDOUT / Reuters

5. februar ble Jason Goodding skutt og drept da han og en annen politimann prøvde å pågripe en ettersøkt mann i Seaside i Oregon. De så den ettersøkte gå på gaten og den ettersøkte kjempet imot pågripelsen. Politiet brukte elektrosjokkvåpen mot ham, men han klarte skyte Gooding. Gjerningsmannen ble umiddelbart skutt og drept av den andre politimannen. 39 år gamle Gooding hadde vært politimann i 13 år.

4. Derek Geer

Derek Geer

Derek Geer

Foto: ODMP

8. februar døde Derek Geer etter at han var blitt skutt dagen før i Mesa i Colorado. Geer og andre offiserer lette etter en bevæpnet person da han så en mindreårig som passet beskrivelsen han hadde fått. Han stoppet unggutten og de kom i klammeri. Geer brukte et elektrosjokkvåpen, men unggutten klarte likevel å skyte ham. Gutten ble arrestert kort tid etter. 40 år gamle Geer hadde vært politimann i 15 år.

5. Patrick Dailey

Patrick Dailey

Patrick Dailey

Foto: ODMP

10. februar ble Patrick Dailey skutt da han skulle pågripe en ettersøkt i Harford i Maryland. Politiet hadde fått beskjed om at den ettersøkte var på en restaurant og Dailey fant mannen inne på restauranten. Da Dailey begynte å snakke til ham, tok den ettersøkte uten forvarsel frem et håndvåpen og skjøt Dailey i hodet. 52 år gamle Dailey hadde vært politimann i 30 år.

6. Mark Logdson

Mark Logsdon

Mark Logdson

Foto: ODMP

10. februar ble Mark Logdson skutt da han skulle pågripe mannen som nettopp hadde skutt kollegaen Patrick Dailey i Harford i Maryland. Etter å ha skutt Dailey (se over) rømte mannen ut av restauranten og på en parkeringsplass. Der satt det flere politimenn i en bil. Den ettersøkte skjøt mot dem og såret Logdson alvorlig. Logdson og de andre politimennene skjøt tilbake og drepte mannen. Logdson døde kort tid etter av skuddskadene. 43 år gamle Logdson hadde vært politimann i 16 år.

7. Gregory E. Barney

Gregory E. Barney

Gregory E. Barney

Foto: ODMP

11. februar ble Gregory E. Barney skutt og drept da han var med på en aksjon for å pågripe en ettersøkt i Riverdale i Georgia. Den ettersøkte rømte ut bakdøren da politiet banket på døren til leiligheten han skjulte seg i. Barney sto vakt på utsiden og ble den ettersøkte skjøt Barney med fire skudd i brystet og armen. Den ettersøkte ble kort tid etter skutt og drept av en annen politimann like i nærheten. 51 år gamle Logdson hadde vært politimann i 27 år

8. Jason Moszer

Jason Moszer

Jason Moszer

Foto: ODMP

11. februar ble Jason Moszer skutt og drept da han kom til et hus i Fargo i Nord-Dakota etter at det var blitt rapportert om skudd. En mann med flere geværer hadde barrikadert seg inne i huset. Mannen ringte politiet og sa at han kom til å skyte mot politiet. Kort tid etter skjøt han og drepte Moszer. Etter 11 timer ble mannen funnet død inne i huset etter å ha blitt skutt. 33 år gamle Moszer hadde vært politimann i seks år.

9. Lee Tartt

Lee Tartt

Lee Tartt

Foto: ODMP

20. februar ble Lee Tartt skutt da han og andre medlemmer av SWAT-team prøvde å seg inn i et hus i Iuka i Mississippi. En mann hadde forskanset seg i et hus og tatt sin kone og barn som gisler. Han lot konen og barnet gå, men åpnet ild da SWAT-teamet så prøvde å ta seg inn i huset. Tartt ble drept og tre andre politimenn såret. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet. 44 år gamle Tartt hadde vært politimann i 22 år.

10. Nate Carrigan

Nate Carrigan

Nate Carrigan

Foto: ODMP

24. februar ble Nate Carrigan skutt og drept under en høyrisiko utkastelse i Bailey i Colorado. Mannen som skulle kastes ut var medlem av «Occupy Denver», en antikapitalistisk bevegelse. Mannen kom først ut av huset og gikk så inn igjen. Corrigan og andre politimenn fulgte etter mannen og prøvde å stoppe han. Han fikk tak i et gevær og drepte Carrigan og såret to andre. Mannen ble skutt av politiet. 33 år gamle Carrigan hadde vært politimann i 13 år.

11. Ashley Marie Guindon

Ashley Marie Guindon

Ashley Marie Guindon

Foto: ODMP

27. februar ble Ashley Marie Guindon skutt og drept under sin andre dag på jobben som politi i Prince William County i Virginia. Hun var på en utrykning til et hus der en mann hadde drept sin kone. Da politiet nærmet seg huset begynte mannen å skyte på dem med et gevær. Guindon ble drept og to andre politimenn såret. Mannen som skjøt er arrestert og venter på å bli stilt for retten. 28 år gamle Guindon hadde vært politikvinne i to dager.

12. David Stefan Hofer

David Stefan Hofer

David Stefan Hofer

Foto: ODMP

1. mars ble David Stefan Hofer skutt og drept i Euless i Texas. Han og en kompanjong kom til en park etter å ha fått meldinger om mistenkelig aktivitet. Da han og partneren gikk i parken ble de beskutt. Hofer ble truffet og dødelig såret. Partneren skjøt tilbake og drepte gjerningsmannen. 29 år gamle Hofer hadde vært politimann i sju år.

13. Allen Lee Jacobs

Allen Lee Jacobs

Allen Lee Jacobs

Foto: ODMP

18. mars ble Allen Lee Jacobs skutt og drept i Greenville i Sør-Carolina. Han og andre politimenn hadde rykket ut for å avhøre et gjengmedlem. Mannen flyktet til fots og politiet fulgte etter. Han rømte inn i en bakgård der han skjøt og drepte Jacobs. Mannen rømte videre, men ble omringet. Han begikk selvmord før han ble arrestert. 28 år gamle Jacobs hadde vært politimann i fire og et halvt år.

14. Carl A. Koontz

Carl A. Koontz

Carl A. Koontz

Foto: ODMP

20. mars ble Carl A. Koontz ble skutt da han og andre politimenn gjennomførte arrestasjoner og ransakelser i en narkotikasak i Russiaville i Indiana. Politiet skulle ransake et mobilt hjem og fikk ikke svar da de banket på døren. Da de gikk inn ble de beskutt og Koontz og en annen politimann ble truffet. Da politiet noen timer senere gikk i campingvognen på nytt fant de gjerningsmannen død med et skuddsår. 27 år gamle Koontz hadde vært politimann i to år.

15. Chad Phillip Dermyer

Chad Phillip Dermyer

Chad Phillip Dermyer

Foto: ODMP

31. mars ble Chad Phillip Dermyer ble skutt og drept mens han snakket med person inne på en bussterminal i Richmond i Virginia. Dermyer og andre var på et treningskurs i å stoppe mennesker og stoppet det han oppfattet som en mistenkelig person. Dermyer snakket kort til mannen som plutselig trakk frem et våpen og skjøt politimannen. Etter en kort jakt til fots ble gjerningsmannen skutt og drept av andre politimenn inne på bussterminalen. 37 år gamle Dermyer hadde vært politimann i ett år og fem måneder.

16. Steven Michael Smith

Steven Michael Smith

Steven Michael Smith

Foto: ODMP

12. april døde Steven Michael Smith i Columbus i Ohio etter at han var blitt skutt tre dager tidligere. Smith hadde sittet i tårnet på et pansret kjøretøy som nærmet seg en bygning der de skulle arrestere en person for brannstiftelse. Han ble da truffet av en enkelt skudd. Den ettersøkte ble pågrepet kort tid etterpå. 54 år gamle Smith hadde vært politimann i 27 år.

17. Brad D. Lancaster

Brad D. Lancaster

Brad D. Lancaster

Foto: ODMP

9. mail ble Brad D. Lancaster skutt da hjalp kolleger i Kansas City i Missouri som hadde bedt om assistanse for å ta hånd om en mann i Hollywood Casino. Mannen flyktet til fots, men ble oppdaget av Lancaster i en åker i nærheten. Mannen skjøt mot Lancaster og traff ham to ganger. Deretter stjal han en bil og flyktet. Litt senere truet han en annen bil til å stoppe og stakk av med bilen med to barn inni. Han flyktet inn i Kansas City der han ble oppdaget av politiet. Han skjøt en person til da han prøvde å tvinge til seg en tredje bil, men ble så skutt og såret av en politimann og deretter pågrepet. 39 år gamle Lancaster hadde vært politimann i 20 år.

18. David Van Glasser

David Van Glasser

David Van Glasser

Foto: ODMP

19. mai døde David Van Glasser i Phoenix i Arizona av skuddsår han hadde fått dagen før. Glasser rykket ut etter at en mann hadde ringt politiet og sagt at det pågikk et innbrudd i hjemmet hans der sønnen stjal gjenstander. Da politiet kom frem til huset satt sønnen i en varebil i oppkjørselen. Han åpnet umiddelbart ild mot politiet og drepte Glasser. Andre politimenn skjøt tilbake og drepte sønnen. 34 år gamle Glasser hadde vært politimann i 12 år.

19. Ronald Tarentino, Jr.

Ronald Tarentino, Jr

Ronald Tarentino, Jr

Foto: ODMP

22. mai ble Ronald Tarentino, Jr. skutt og drept mens han dirigerte trafikken ved et kryss i Auburn i Massachusetts. En mann i en bil åpnet ild mot Tarentino da han gikk mot bilen. Tarentino ble truffet flere ganger og døde kort tid etter på sykehus. Mannen som skjøt kom seg unna, men ble senere oppdaget i en leilighet i området. Da politiet gikk inn i leiligheten kom mannen ut av et skap han hadde gjemt seg i og skjøt mot politiet. Han såret en politimann før han ble skutt og drept. 42 år gamle Tarentino hadde vært politimann i ni år.

20. David Francis Michel, Jr.

David Francis Michel, Jr

David Francis Michel, Jr

Foto: ODMP

22. juni ble David Francis Michel, Jr. skutt og drept da han stoppet en mistenkt i en bil i Jefferson i Louisiana. Michel kom i håndgemeng med føreren som deretter trakk en pistol fra linningen og skjøt Michel flere ganger. Han fortsatte å skyte Michel etter at han lå nede. Gjerningsmannen rømte til fots, men ble pågrepet kort tid etter. 50 år gamle Michel hadde vært politimann i ni år.

21-25. Fem drept i Dallas

7. juli ble fem politimenn skutt og drept av en snikskytter i Dallas. En av de drepte er den tidligere soldaten Brent Thompson. Gjerningsmannen ble drept av en bomberobot etter at han hadde forskanset seg.

Politimenn skutt og drept i USA

År

Antall døde politimenn

1900

69 politimenn

1910

100 politimenn

1920

173 politimenn

1930

193 politimenn

1940

63 politimenn

1950

53 politimenn

1960

50 politimenn

1970

111 politimenn

1980

104 politimenn

1990

60 politimenn

2000

50 politimenn

2010

59 politimenn

2011

68 politimenn

2012

48 politimenn

2013

31 politimenn

2014

47 politimenn

2015

39 politimenn

2016

25 politimenn

Kilde: ODMP

*=frem til og med 7. juli

Ekspander/minimer faktaboks

SISTE NYTT

Siste nytt