Hopp til innhold

25 år siden terroren Argentina aldri glemmer

25 år er gått siden det verste terrorangrepet på argentinsk jord. 85 mennesker ble drept da en bombe ødela det jødiske senteret i Buenos Aires. De politiske etterskjelvene preger fortsatt landet.

X03747

Pårørende av ofrene markerer årsdagen for terrorangrepet i 1994.

Foto: AGUSTIN MARCARIAN / Reuters

Den dystre årsdagen ble markert med sirener i den argentinske hovedstaden Buenos Aires.

I morgen deltar USAs utenriksminister i en seremoni til minne om de 85 som døde da det jødiske kultursenteret Amia ble sprengt i lufta den 18. juli 1994.

Terrorangrepet er det verste i Argentinas historie, og det er aldri blitt oppklart til tross for at landets myndigheter hele tiden har vært sikre på hvem som sto bak.

Et åpent sår

X80001

85 mennesker ble drept i angrepet mot det jødiske kultursenteret i Buenos Aires.

Foto: HANDOUT / Reuters

For det jødiske samfunnet i Buenos Aires er bombeangrepet mot Amia et sår som aldri gror – av mange grunner.

Allerede like etter udåden rettet argentinske myndigheter pekefingeren mot Iran, og deres allierte, terrorgruppen Hizbollah i Libanon. Men selv om de siktede ble etterlyst gjennom Interpol, ble ingen arrestert i saken.

Da NRK intervjuet jødiske Abigail Kalb i Buenos Aires i 2015, ga hun uttrykk for en sterk frustrasjon over at de skyldige fortsatt var på frifot:

– Vi vil vite hva som skjedde og hvem det var. Og vi vil ha de skyldige straffet – av hensyn til dem som døde, alle vennene, alle våre kjære, alle.

Terroraksjonen et åpent sår

Jødiske Abigal Kalb foran minnetavlen over dem som ble drept i angrepet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Politisk skandale

Terrortragedien har også en betydelig nasjonal dimensjon. Etter at Cristina Kirchner ble gjenvalgt som president i 2011, gikk hun inn i en dialog med Iran om saken.

Ifølge Kirchner selv var hensikten å få til en oppklaring, men ifølge statsadvokaten som etterforsket saken, Alberto Nisman, hadde hun andre motiver: å dysse ned terroranklagene for å kunne få til en gunstig avtale med Iran om kjøp av olje.

Den 18. januar 2015, dagen før statsadvokaten skulle legge frem en rapport om dette i parlamentet, skjedde det utrolige: Alberto Nismann ble funnet død i sitt hjem med et kulehull i hodet!

Voldsomme protester

DemoNisman

Hundretusener av mennesker demonstrerte i Buenos Aires i februar 2015.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

President Kirchner var på dette tidspunktet svært upopulær, med påstander om omfattende korrupsjon og maktmisbruk hengende over seg.

Statsadvokat Nismans død var dråpen som fikk begeret til å flyte over: Hundretusener av mennesker gikk ut i gatene i Buenos Aires og andre argentinske byer for å vise sin avsky mot presidenten.

– Vi vil vise verden at vi ønsker rettferdighet. Dette er et urettens land, fullt av korrupte, sa en av demonstrantene.

Årsdag med mange spørsmål

Når Argentina nå markerer årsdagen for den grufulle ugjerningen er det med mange åpne spørsmål.

Fortsatt er både gjerningsmennene og den tidligere presidenten på frifot, og Kristina Kirchner ligger an til et mulig politisk comeback etter valget til høsten.

For mange av landets innbyggere er det hele nok en bekreftelse på tingenes begredelige tilstand i Argentina.

TerrorArgentina

25 år er gått siden udåden, men fortsatt er gjerningsmennene på frifot.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt