NRK Meny
Normal

Betaler 245 milliarder i året til krigsveteraner

Amerikanske myndigheter betaler fortsatt pensjoner til etterkommere av veteraner etter borgerkrigen – 148 år etter at den tok slutt. Totalt mottar veteraner fra alle amerikanske kriger over 245 milliarder kroner i året.

Amerikanske krigsveteraner

Krigsveteraner hadde fått tildelt en egen sone under presidentinnsettelsen i Washington 21. januar i år.

Foto: Jewel Samad / AFP

Amerikanske myndigheter kan komme til å betale for krigene i Irak og Afghanistan langt inn i neste århundre.

Det skriver nyhetsbyrået Ap etter å ha gått gjennom utbetalinger som den føderale regjeringen i USA gir til krigsveteraner og deres etterlatte.

Totalt betaler den amerikanske regjeringen rundt 42 milliarder dollar – vel 245 milliarder norske kroner – i pensjoner og annet til de som har kjempet for USA i kriger de siste 150 år.

Utgiftene mer enn doblet på ti år

Nyhetsbyrået har gått gjennom fire kategorier som alle får utbetalinger gjennom krigsveteranordninger, og der det er mulig å se hvilken krig veteranene har kjempet i:

  • Uføre krigsveteraner.
  • Etterlatte etter de som har mistet livet i krig eller fra en skade knyttet til militærtjeneste.
  • Krigsveteraner over 65 år som får støtte på grunn av lav inntekt.
  • Etterlatte etter krigsveteraner som får støtte på grunn av lav inntekt eller uføre barn av krigsveteraner som får støtte.

Både den medisinske utviklingen og at sårede soldater får legehjelp langt raskere enn tidligere har ført til at flere soldater overlever med alvorlige skader.

Det har ført til at økningen til veteraner som er blitt uføre under tjeneste har blitt mer enn doblet i løpet av det siste tiåret, ifølge det amerikanske departementet for krigsveteraner.

Mens uføre veteraner i 2000 kostet 14,8 milliarder dollar (86,4 milliarder norske kroner), var det tallet økt til 39,4 milliarder dollar i 2011 (230 milliarder norske kroner), skriver USA Today.

Det innebærer en kostnadsøkning på 166 prosent på drøyt ti år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sørgende ved Vietnam-monumentet

Vietnam-monumentet i den amerikanske hovedstaden Washington DC har inngravert navnene på over 58.000 amerikanske soldater som mistet livet under Vietnamkrigen. På bildet fra 12. november 2012 sitter Michele Mathews på skuldrene til Kevin Palmer fra Goshen, Connecticut, mens hun polerer stedet på veggen der navnet til Kevins onkel, Douglas Palmer, er inngravert.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Til barn av borgerkrigsveteraner

Obama på Arlington

President Barack Obama og hans kone Michelle på æreskirkegården Arlington på Veteran-dagen 11. november 2012.

Foto: Lexey Swall/Getty Images / AFP

Blant det Ap har funnet er to barn av krigsveteraner fra den amerikanske borgerkrigen (1861-1865) som hver mottar 876 dollar – vel 5000 norske kroner – i året.

På grunn av hensynet til privatlivets fred vil ikke amerikanske myndigheter oppgi navnene på de to.

Det som er kjent er at en bor i delstaten Nord-Carolina og den andre i delstaten Tennessee. Den fra Tennessee ble født rundt 1920 og den i Nord-Carolina rundt 1930. Det innebærer at faren, krigsveteranen fra borgerkrigen, må ha vært 70–80 år gammel da barna ble født.

Når det gjelder den spansk-amerikanske krigen i 1898 så er det ti personer som mottar støtte, til sammen 50.000 dollar.

Det er barn av veteraner som har blitt permanent uføre før de blir 18 år som kan motta støtte resten av livet.

Av de 2289 som fortsatt får utbetalinger knyttet til 1. verdenskrig, er rundt en tredel ektefeller og flere titalls er over 100 år gamle.

Kostnadene stiger med alderen

Pearl Harbor-veteraner

Veteraner fra det japanske angrepet på Pearl Harbor samlet under en minneseremoni i New York på 71-årsdagen for angrepet, 7. desember 2012.

Foto: John Moore/Getty Images / AFP

Når det gjelder borgerkrigen, den spansk-amerikanske krigen og 1. verdenskrig er utbetalingene mest som kuriosa å regne.

Derimot utbetales det fortsatt store summer til veteraner og etterlatte fra 2. verdenskrig. 5 milliarder dollar – 29 milliarder kroner, utbetales årlig.

Fordi det er større kostnader knyttet til krigsveteranene når de blir eldre, nådde utbetalingene til veteraner og etterlatte fra 2. verdenskrig først toppen i 1991, 46 år etter at krigen tok slutt.

I år er det 40 år siden Vietnamkrigen tok slutt for amerikanernes del, men fortsatt øker utbetalingene knyttet til krigen.

Med 22 milliarder dollar – 128 milliarder kroner – i året er det den krigen som fortsatt gjør det største innhogget i veteranbudsjettet.

Utbetalingene knyttet til Vietnamkrigen stiger fortsatt og koster i dag det amerikanske samfunnet omtrent dobbelt så mye som totalutgiftene til det føderale politiet FBI.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Amerikanske krigsveteraner

Amerikanske krigsveteraner fra 2. verdenskrig under en seremoni I Houston, Texas, 31 januar i år der de ble tildelt den franske æreslegionen.

Foto: The Courier, Kirk Sides / AP

Irak X 2 og Afghanistan

Utbetalingene etter de to Irak-krigene (1991 og 2003-2011) samt den pågående krigen i Afghanistan utgjør 12 milliarder dollar – 70 milliarder norske kroner – i året.

I den summen er utgifter til medisinsk behandling til sårede og uføre tatt med, en sum som også er ventet å øke kraftig i årene fremover.

Tall fra Irak og Afghanistan viser at 45 prosent av veteranene har søkt om forskjellige former for kompensasjon etter at de har kommet hjem, noe som er langt høyere enn etter tidligere kriger.

Patty Murray

Senator Patty Murray fra Washington hadde selv en krigsveteran som far.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Eksperter ser flere grunner til økningen, blant annet den vanskelige økonomiske situasjonen i USA og at flere av soldatene kjenner bedre til mulige senvirkninger av krigen.

– Må tenke på langtidskostnadene

Senator Patty Murray, en demokrat fra delstaten Washington, sier at størrelsen på utgiftene må få nasjonen til å tenke på langtidskostnadene av å gå til krig.

– Når vi går til krig må vi tenke bevisst over kostnadene, sier Patty Murray.

Hennes far var selv og krigsveteran fra 2. verdenskrig og hun sier at pengene familiene mottok gjennom hans uførepensjon var med å sette mat på bordet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt