235 døde i Ecuador: – Frykter at fattig provins er hardt rammet

– I Ecuador har dødstallene økt til 235. Det kunngjorde landets president Rafael Correa. Norske Espen Jakobsen bor i Ecuador, og driver formidlingsvirksomhet om landet. Han frykter den fattige Esmeralda-provinsen kan være hardt rammet.

Ecuador Earthquake
Foto: Dolores Ochoa / Ap

Espen Jakobsen

Espen Jakobsen driver nettstedet Viva Ecuador i Quito.

Foto: VivaEcuador

Dødstallene økte kraftig i ettermiddag til 233, ifølge president Rafael Correa. Søndag kveld ble det justert ytterligere opp til 235.

Nordmannen Espen Jakobsen bor i hovedstaden Quito og driver nettstedet Viva Ecuador.

Han sier at han frykter den fattige Esmeralda-provinsen kan være ekstra hardt rammet. Han legger vekt på at det er ukjent om de nye dødstallene kom fra akkurat dette området, men sier at det har tatt tid for medier og redningsmannskaper å komme seg frem dit.

– Dette er en allerede utilgjengelig provins, og jordskjelvet har ødelagt mange av veiene. Lite informasjon har kommet ut, men siden dette er den fattigste delen av Ecuador, frykter jeg at provinsen er ekstra utsatt, sier Jakobsen til NRK.

De første bildene har begynt å komme ut fra området, som skal være preget av bosettinger med mange skrøpelige hus.

Laster Twitter-innhold

Veien svelget bil

På en veistrekning mellom byene Portoviejo og Crucita, smuldret veien opp, og svelget en bil. Mange møtte opp for å se på skadene.

Laster Twitter-innhold

Ut mot kysten skal byen Pedernales ligge i ruiner. Og bildene viser støre ødeleggelser i Ecuadors største by Guayaquil.

ECUADOR-QUAKE

Mange overnattet under åpen himmel i Ecuadors største by Guayaquil.

Foto: MARCOS PIN MENDEZ / Afp

– Unntakstilstand

Visepresident Jorge Glas opplyser at det også er dannet en krisestab og at han reiser for å lede det landsdekkende redningsarbeidet etter det kraftigste jordskjelvet som har rammet Ecuador på mange tiår.

TOPSHOT-ECUADOR-QUAKE

Ødeleggelser i byen Portoviejo.

Foto: JUAN CEVALLOS / Afp

Landets president Rafael Correa deltar på en konferanse i Vatikanet i Roma og sier via Twitter at han har signert ordren om unntakstilstand. Han gir også sin støtte til Glas og redningsarbeidet, og opplyser at han er på vei til Ecuador raskest mulig og forventer å være i landet klokken 15.00 lokal tid søndag.

Laster Twitter-innhold

President Correa opplyste på Twitter at 233 mennesker så langt er bekreftet omkommet. 600 personer skal være skadet.

Dødstallet ventes fremdeles å stige i løpet av søndagen, etter hvert som man få oversikt i den fattige provinsen Esmeraldas.

Jordskjelv i Ecuador
Foto: Caritas

Ordfører: – Byen har rast sammen

Jordskjelvet hadde en styrke på 7,8 og rammet kysten av landet verst. Episenteret var 19,2 kilometer under havoverflaten og lå 27 kilometer sør-sørøst for Muisne, et lite befolket område med mange fiskerlandsbyer, som er populært blant turister. Det ble sendt ut tsunamivarsel i nabolandet Peru rett etter jordskjelvet, men det har siden blitt avblåst.

– Vi prøver å gjøre alt vi kan, men det er nesten ingenting vi kan gjøre, sier ordføreren i Pedernales, Gabriel Alcivar, til Ap.

Pedernales er en by med rundt 40.000 innbygger nær skjelvets episenter. Alcivar ba myndighetene sende gravemaskiner og redningsarbeidere på grunn av de flere titalls sammenraste bygningene i byen. Ifølge ordføreren er flere fremdeles fanget i ruinene.

– Det er ikke snakk om bare et hus som har rast sammen, det er en hel by, sier han.

Alcivar sier også at det har vært plyndring og opptøyer i byen etter jordskjelvet, men at de lokale myndighetene ikke har ressurser til å hanskes med det.

Flere titalls etterskjelv

Minst 36 etterskjelv fulgte hovedskjelvet, og et av disse ble målt til 6 i styrke, skriver Ap. Ifølge nyhetsbyrået har myndighetene i Ecuador advart folk om å være forberedt på enda større etterskjelv de nærmeste timene og dagene.

Glas sa på pressekonferansen at det er meldt om døde i byene Portoviejo og Manta, samt i Guayas-provinsen rundt provinshovedstaden, og landets største by, Guayaquil. Det er også store materielle skader etter jordskjelvet.

Carla Peralto, en av innbyggerne i Boyaca, et av de verst rammede områdene, sa til BBC at hun aldri hadde opplevd noe slit i sitt liv.

– Det var så sterkt. Jeg var veldig redd og ba til Gud om å stanse det fordi jeg trodde jeg skulle dø, sa hun.

Artikkelen fortsetter under kartet

Laster kart, vennligst vent...

Jordskjelvet hadde episenter rundt 30 kilometer sørøst for kysten av Muisne.

Ingen nordmenn skadet

Flyplassen i Guayaquil er stengt etter skjelvet på grunn av at kommunikasjonssystemet har blitt slått ut. En bro i byen kollapset også. I Manta ble flyplassen stengt etter at flytårnet fikk store materielle skader.

Jordskjelvet kunne kjennes i nabolandene Colombia og Peru, og i Ecuadors hovedstad Quito, som ligger rundt 17 mil unna episenteret, svaiet bygninger og skremte mennesker løp ut i gatene. Strømmen og mobildekningen ble også borte en periode.

Så langt er det ingenting som tyder på at nordmenn er skadet i jordskjelvet i Ecuador. Det sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NRK. UD har vært i kontakt med den norske ambassaden i Chile.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt