Hopp til innhold

23 meter høy tsunamibølge

Nye målinger viser at tsunamien som ødela Nordøst-Japan etter jordskjelvet for en uke siden, var minst 23 meter høy.

En mann i Ofunatu ser på tsunamiens ødeleggelser

En mann i Ofunatu ser på tsunamiens ødeleggelser.

Foto: Kyodo News / Ap

Det skriver den japanske avisen Yomiuri på fredag. Den massive tsunamihøyden ble målt i Ofunato prefekturet Iwate, der hele byer ble skylt av gårde.

Iwate er landets nest største prefektur og ligger i Tohoku-regionen på Japans hovedøy Hoanshu.

På NRKs multimedia-side kan du klikke deg rundt på ikonene for å se bilder og video fra hele uken siden jordskjelvet rammet Japan.

400 km2 under vann

Japans største tsunami noensinne ble målt til 38,2 meter etter et massivt jordskjelv i 1896. Ifølge en ansatt ved måleinstituttet kunne tsunamien forrige uke vært den største i Japans historie, hadde det ikke vært for den oppbygde forhøyningen - som ikke var der i 1896 - langs kysten.

Målingen av tsunamien ble utført ved hjelp av GPS og andre måleinstrumenter. Til sammenligning er det antatt at tsunamien som fulgte jordskjelvet i Sørøst-Asia i romjulen 2004, enkelte steder hadde en høyde på 30 meter.

Det er også antatt at 400 kvadratkilometer land ble oversømmet av tsunamien 11. mars, men dette tallet kan bli revidert etter at flyfoto blir studert nøyere, melder nyhetsbyrået AFP.

En tsunami er en serie av bølger, og den første er ikke nødvendigvis den største. Det er ikke mulig å forutsi hvor stor tsunamihøyden kan bli, og den varierer veldig på grunn av lokale forhold der den treffer land, ifølge USGS.

Tiden fra en tsunamibølge til den neste kan variere mellom fem minutter til en time, og trusselen kan vare i flere timer når flere bølger kommer på rekke. Først to timer etter siste bølge er det trygt å anta at trusselen er over.

Video: Tsunamien slår inn over Iwate

Video Tsunami ødelegger hus i Iwate Prefecture

Denne videoen viser tsunamien slå inn over land og hvordan den ødelegger hus i prefekturet Iwate. Sakte men sikkert skylles byen av gårde av de massive kreftene.

Verdens fjerde kraftigste jordskjelv

Jordskjelvet den 11. mars ble mandag - av både amerikanske USGS og japanske seismologer - oppgradert til styrke 9,0 fra det tidligere anslaget på 8,9.

Oppgraderingen plasserer jordskjelvet som nummer fire på listen av over verdens kraftigste skjelv siden 1900, og det kraftigste noensinne i Japan siden målingene begynte for 130 år siden.

Styrken på jordskjelv blir ofte oppdatert etter hendelsene, når flere målinger og informasjon blir tilgjengelig.

De tre kraftigste skjelvene

Det kraftigste jordskjelvet som noensinne er målt, var i Chile i 1960. Jordskjelvet, som målte 9,5, ble etterfulgt av en tsunami som tok livet av minst 2000 mennesker og etterlot over to millioner mennesker hjemløse.

«The Great Alaskan Earthquake», eller «the Good Friday-skjelvet», i Alaska i 1964 varte i nesten fire minutter og ble målt til en styrke på 9,2. 131 personer mistet livet. Dette var det nest kraftigste skjelvet som noensinne er målt.

Et undersjøisk jordskjelv med en styrke på 9,0 utenfor Sumatra utløste en voldsom tsunamibølge som tok livet av 220.000 mennesker i Sørøst-Asia julen 2004. Dette var verdens tredje kraftigste skjelv.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.