NRK Meny
Normal

23 gruvearbeidere reddet i Ukraina

Ytterlige 21 gruvearbeidere ble reddet på mandag fra Karl Marx-gruven i Dontesk-området i Ukraina. Tidligere på dagen klarte redningsarbeiderne å få ut to mann.

De to arbeiderne som ble reddet ut av Karl Marx-gruven tidlig på mandag omfavner hverandre i glede
Foto: Alexander KHUDOTEPLY / AFP

23 arbeidere har nå blitt reddet siden eksplosjonen tidlig på søndag morgen.

Det som trolig var en gasslekkasje utløste den kraftige eksplosjonen. Det var fare for at den 110 år gamle Karl Marx-gruva skulle fylles med vann etter eksplosjonen fordi vannpumpene var ødelagte.

Dette fortalte det ukrainske nyhetsbyrået Interfax Ukraine tidligere på mandag.

Les: 37 sakna etter eksplosjon i gruve

Uviss skjebne

Nyhetsbyrået fortalte videre at arbeidet med å redde de øvrige 35 arbeiderne fortsatte og at 22 medisinske redningsenheter står klare til å gjøre en innsats på utsiden av gruven.

- Skjebnen til de 37 som var i gruven da eksplosjonen fant sted… er uviss, sa regional leder i departementet for krisesituasjoner, Andriy Bondarenko på søndag.

En lege undersøker en av de to som ble hentet ut av Karl Marx-gruven.

En lege undersøker en av de to som ble hentet ut av Karl Marx-gruven.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

En representant for de lokale gruveinspektørene fortalte at kroppen til en tredje gruvearbeider også ble funnet 750 meter under overflaten. Redningsarbeiderne klarte ikke å komme seg lenger ned på grunn av steiner som blokkerte veien videre.

Skader utenfor gruven

En representant fra de ukrainske myndighetene meddelte at fem personer som var utenfor gruven også hadde blitt skadet i eksplosjonen. De skal ha fått brannskader og andre skader etter å ha blitt truffet at utstyr som ble kastet ut på grunn av eksplosjonen.

- Hvis mennesker ble skadet utenfor gruven, er det vanskelig å tenke seg at noen innenfor har overlevd, sier lederen for gruvarbeiderunionen Mikhailo Volynets.

Redningsarbeiderne fortalte ukrainsk TV at de likevel trodde det var flere overlevende lenger ned i gruven.

- For øyeblikket vet vi ikke hva som er situasjonen ved 1000 meter, men det er vår oppfatning at det er mennesker ved den dybden, så vi må komme oss gjennom fortere.

Metallbur

Ukrainsk TV fortalte også at de to arbeiderne som ble reddet tidligere mandag ble fraktet opp til overflaten i et metallbur før de ble undersøkt og sendt til sykehus. Begge skal ha vært i god form.

- Vi klarte å komme oss ned til 750 meter. Vi visste at det var noen der på grunn av at de banket. Vi tok dem inn i buret, tok dem opp og overleverte dem til helsepersonellet sa redningsarbeider Valentyn Kliyenko.

Trosset forbud?

Gasseksplosjoner i ukrainske gruver tilhører ikke sjeldenhetene. Mange av dem er 1 km eller dypere, noe som gjør arbeidet både vanskelig og farlig.

Karl Marx-gruven var en av 23 gruver i Ukraina hvor arbeidet hadde blitt utsatt fordi det hadde blitt dokumentert sikkerhetsbrudd. Arbeidet som ble gjort i gruven var reperasjons- og restaureringsarbeid.

Slektninger av gruvearbeiderne som er fanget i Karl Marx-gruven sørger.

Slektninger av gruvearbeiderne som er fanget i Karl Marx-gruven sørger.

Foto: STR / AP

Noen gruvearbeidere fortalte ukrainske Kanal 5 at arbeidet ved gruven hadde pågått som vanlig søndag morgen til tross for reperasjonsarbeidet.

- Hvis gruven var i drift og det ble hentet kull til tross for at det skulle være stengt kommer myndighetene til å bli involvert og straffen kommer uten tvil til å bli svært streng sa visestatsminister Olexander Turchinov til Interfax Ukraine.

Ukrainske myndigheter fortalte at høye nivåer av gass ble oppdaget like før det smalt.

Elleve gruvearbeidere ble drept i en eksplosjon i gruven i Donbass for to uker siden. Tre eksplosjoner på to uker drepte 106 arbeidere i Zasyadko-gruven i Dontesk sent i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt