NRK Meny
Normal

22 politifolk skadet i kraftige opptøyer i Belfast

22 politifolk ble skadet i forbindelse med kraftige opptøyer under de protestantiske Oransjeordenens marsjer i Belfast mandag kveld.

Video Nye opptøyer i Belfast

VIDEO: Politi og nasjonalistiske demonstranter i kamp i Belfast.

Gry Blekastad Almås, Belfast
Foto: NRK

Fire av de 22 sårede ble fraktet til sykehus, men skadene skal ikke ha vært livstruende, opplyser politiet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP måtte politiet bruke vannkanoner og avfyre 51 plastikk-kuler for å prøve å spre de rundt 200 katolske opprørerne i Broadway-området vest i Belfast mandag kveld.

Opprørerne skal ha svart politiet med å returnere murstein og mer enn 40 bensinbomber.

Redd uroen eskalerer

En buss ble kapret og skal ha kjørt ned en politisperring som forsøkte å skille de katolske opprørerne fra de protestantiske feirende.

PSNIs assisterende sjefkonstabel, Alistar Finlay, sier at det er svært lite ønskelig at en ny stor uro skal eskalere i Nord-Irland.

– Vi vet at dette er en vanskelig tid for noen, og vi oppfordrer alle med innflytelse til å fortsette med fredsfremmende samtaler for å komme frem til fredelige løsninger, sier Finlay til AFP.

Politiet innrømmer at denne feiringen er en svært vanskelig periode å kontrollere i Belfast.

I løpet av kvelden tirsdag vil noen av de protestantiske paradene gå gjennom katolske områder i byen, og i den forbindelse fryktes nye opptøyer.

Et barn som danser rundt de tradisjonelle bålene som markerer 12. juli-feiringa.

Et barn som danser rundt de tradisjonelle bålene som markerer feiringen av 12. juli.

Foto: STEPHEN WILSON / Afp

– Spesiell religiøs dag

Marsjsesongen vil nå sitt høydepunkt i dag den 12. juli. Dagen er sett på som protestantenes nasjonaldag i Nord-Irland. Dagen markerer slaget ved elven Boyne i 1690 da den protestantiske kong William III seiret over den katolske kong James II.

Når «12th of July » feires i Nord-Irland tenner protestantene store bål ved midnatt. Familie og venner feirer den spesielle dagen sammen, og stemningen er enorm i Belfasts gater med både store parader og mye musikk.

– Det er ingen enkeltstående arrangementer som kan samle en slik folkemengde. Det er en veldig spesiell religiøs og kulturell dag, sier lederen for Oransjeorderen, en protestantisk organisasjon, Edward Stevenson.

Korpsmedlemmer gjør seg klar for å feire 12. juli i Belfast.

Korpsmedlemmer gjør seg klar for å feire 12. juli i Belfast.

Foto: Colm O'Reilly / Ap

Et spesielt hatsforhold

Det er mye som skaper inntrykk i Belfast i løpet av en slik feiring, og også det spesielle forholdet på tvers av religionene er merkbart.

Barn helt ned i en alder av 7-8 år er opplært til å hate hverandre på tvers av religionene.

De protestantiske barna gleder seg blant annet til å brenne irske flagg på bålet.

Hvorfor de ikke kan være venner, er de usikre på. Svært få er klar over hvorfor protestantene feirer 12. juli, og de har lite kunnskap om historien bak nasjonaldagen.

Flere tiår med drap

Omtrent 3500 mennesker er drept i løpet av de siste tiårene i Nord-Irland som en følge av uenighetene mellom katolikkene og protestantene i provinsen.

Lojale protestantiske grupper har lenge ønsket å forbli en del av Storbritannia, mens katolske republikanere heller vil bli en del av den irske republikken.

Urolighetene i Belfast tok en ny vending i 1998 da «Good Friday» markerte at mange år med bombeangrep og voldsomme voldshandlinger var over.

Politiet forsøker å bryte seg inn i en brennede bil under opprøret.

Politiet forsøker å bryte seg inn i en brennede bil under opprøret.

Foto: STEPHEN WILSON / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt