NRK Meny
Normal

2014 verste året for sivile i Afghanistan

Flere sivile ble drept i Afghanistan i fjor enn noe tidligere år siden FN begynte å føre statistikk. Verst gikk det ut over barna, viser tallene.

Begravelse i Afghanistan

Sørgende under begravelsen av Angiza Shinwari i Jalalabad mandag i denne uken. Han ble drept da en fjernstyrt bombe eksploderte.

Foto: Noorullah SHIRZADA / AFP

3699 sivile ble drept i konflikten i Afghanistan i løpet av 2014, opplyser FN i en rapport som offentliggjøres i dag.

Det er en økning på 25 prosent fra 2013 og det verste tallet siden FN begynte å føre statistikk i 2009. I tillegg ble 10.548 såret i kamper i fjor.

– Økningen i drepte og sårede sivile i 2014 er et vitne om det sviktede løftet om å beskytte sivile, sier lederen for FNs oppdrag i Afghanistan (UNAMA), Nicholas Haysom.

For første gang er flere sivile drept som er resultat av kamper enn det som er blitt drept av miner.

Rapporten sier at mye økningen skyldes bruken av bombekastere, kanoner og raketter mot sivile strøk.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Sivile døde og sårede i Afghanistan» i nytt vindu

Verst for barn

Barn ble hardest rammet; 714 barn ble drept og 1760 såret i fjor. Det er en økning på 40 prosent fra året før. I tillegg ble 298 kvinner ble drept og 611 såret.

Rapporten understreker også de store sosiale og økonomiske konsekvensene av de sivile tapene.

I mange tilfeller blir konene familienes eneste forsørgere etter at mannen er blitt drept eller såret, noe som tvinger dem til å gifte bort døtrene eller å ta dem ut av skolene slik at de kan arbeide.

– For afghanske kvinner og barn er fortvilelsen over å miste en ektemann og far i krigen bare begynnelsen på lidelsene og strabasene deres, sier UNAMAs menneskerettssjef Georgette Gagnon.

«Kampsesong» fra april/mai

Nesten tre firedeler av de sivile er drept av styrker som kjemper mot regjeringen, først og fremst av Taliban. Bare rundt to prosent ble drept i luftangrep utført av de internasjonale styrkene.

Rapporten peker på at fjorårets «kampsesong», perioden da snøsmeltingen gjør krigføring mulig, var spesielt intens.

Årets «kampsesong» er den første der den afghanske regjeringshæren skal kjempe mot Taliban uten støtte fra internasjonale styrker og regnes som et viktig prøve på regjeringens evne til å styre landet.

Det er ventet at Taliban vil gå til kraftige angrep. Allerede i går angrep Taliban hovedpolitistasjonen i Logar- provinsen og drepte 22 politimenn og snøsmeltingen er ikke startet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt