2000 reddet opp fra Middelhavet

Over 2000 personer som forsøkte å ta seg over Middelhavet ble reddet opp fra vannet i løpet av fredagen. En person omkom.

Redningsaksjon i Middelhavet

Redningsarbeiderne hadde en hektisk dag på Middelhavet, og gjennomførte totalt 19 redningsaksjoner.

Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

Den italienske kystvakten opplyser at 2074 personer ble reddet i totalt 19 redningsaksjoner i løpet av dagen.

Migrantene kom i 16 gummibåter og tre små trebåter, og ble plukket opp utenfor kysten av Libya.

Da hadde flere sklidd ut av båtene mens redningsarbeidere fra maltesiske Migrant Offshore Aid Station (MOAS) og Leger uten grenser hoppet ut i vannet for å hjelpe dem.

Leger uten grenser opplyser at en tenåring ble funnet død i en gummibåt. To av organisasjonens skip, «Aquarius» og «Prudence», hentet opp rundt 1000 personer.

– Havet fortsetter å være en gravplass, skriver organisasjonen i en Twitter-melding.

Laster Twitter-innhold

Sendt til Italia

Alle som ble reddet av MOAS og Leger uten grenser ble overført til den italienske kystvakten, som fraktet dem videre til det italienske fastlandet.

Båt i brann på Middelhavet

Gummibåtene ble satt i brann etter redningsaksjonen.

Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

Italia har allerede tatt imot 24.000 personer fra Libya hittil i år, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

– Jeg har dekket dette feltet i 19 år, og har aldri opplevd noe i nærheten av dette, sier Reuters-fotografen Darrin Lupi, som var om bord på skipet «Phoenix».

Mannskapet om bord på Phoenix forteller at alle de hentet opp kom fra afrikanske land sør for Sahara.

EUs grensebyrå Frontex har ifølge AFP anklaget hjelpeorganisasjonene for å gjøre mer skade enn nytte ved å «opptre som taxier», noe som får Leger uten grenser til å se rødt.

«Hvor mange ville krysset hvis ikke vi var her i dag, Frontex? Sannsynligvis like mange. Hvor mange ville dødd? Sannsynligvis mange flere,» skriver organisasjonen.

Laster Twitter-innhold

Tok menneskesmuglere

Ifølge nyhetsbyrået AP har spanske redningsskip også vært i aksjon fredag. 73 personer, blant dem en gravid kvinne, ble hentet opp fra båter mens de forsøkte å komme seg fra Nord-Afrika til Spania.

Tyrkias kystvakt opplyser også at de har hentet inn 199 migranter og tre menneskesmuglere utenfor Izmir. Smuglerne skal ha vært tyrkere, mens migrantene var fra Pakistan, Syria, Sri Lanka og Iran. 16 av dem var barn.

Ifølge International Organisation for Migration (IOM) har rundt 32.000 personer kommet seg til Europa over havet hittil i år.

Minst 650 personer er savnet eller døde.

SISTE NYTT

Siste nytt